FOTO. Cum arată pictura lui Monet realizată din piese LEGO. A fost nevoie de peste 650.000 de piese

  • Artistul chinez Ai Weiwei a recreat faimoasele lucrări cu nuferi ale pictorului Claude Monet, din piese LEGO.
  • A fost nevoie de peste 650.000 de piese pentru realizarea lucrării inspirate de pictorul francez.
  • Ai a fost implicat anterior în controverse privind compania LEGO, din cauza lucrărilor sale cu teme politice.

Ai Weiwei a recreat faimoasele picturi cu nuferi ale lui Claude Monet din piese de LEGO. Artistul chinez va expune la Muzeul de Design din Londra reinterpretarea nuferilor lui Monet. Pentru a realiza opera de arta, Weiwei a utilizat peste 650.000 de piese LEGO, în 22 de culori diferite.

Versiunea artistului chinez înfățișează iazurile idilice împânzite de nuferi, de la casa lui Monet din Giverny. Cu toate acestea, în partea dreaptă a lucrării monumentale vom observa o schimbare cromatică –  aluzie la copilăria lui Ai Weiwei în regiunea Xinjiang, din China. Artistul a încercat să reproducă ușa către încăperea subterană în care a locuit alături de tatăl său, în exil, în anii 1960, potrivit CNN.

„Utilizarea pieselor LEGO drept material, cu toate calitățile lor de soliditate și potențialul de deconstrucție, reflectă atributele limbajului erei noastre aflate în rapidă dezvoltare, în care conștiința umană se divizează constant.” spune artistul. Ai Weiwei a folosit o gamă largă de materiale în instalațiile și lucrările sale de artă conceptuală, de la ceramică, lemn și porțelan până la film și fotografie. La sfârșitul anilor 2000, artistul a adăugat piesele LEGO în repertoriul său.

Ce știm despre artistul Ai Weiwei 

Ai Weiwei a fost implicat chiar și într-o controversă amplă în trecut, cu privire la compania LEGO. Pentru o expoziție din 2014, artistul a realizat lucrări din piese LEGO, care înfățișau chipurile a sute de deținuți politic. În anul următor, compania a refuzat comenzile uriașe ale artistului, decizie pe care Ai Weiwei a descris-o drept „cenzură”. În timpul controversei, fanii lui Ai i-au trimis propriile lor piese LEGO. Donațiile vor fi expuse chiar și la noua sa expoziție din Londra, într-o instalație numită „Untitled (LEGO Incident)”.

Expoziția, „Ai Weiwei: Making Sense”, va include multe alte instalații de dimensiuni cel puțin la fel de impresionante. Galeria va găzdui inclusiv 200.000 ceainice de porțelan distruse, ce datează din epoca dinastiei Song, dar și mii de fragmente din sculpturile sale personale. Lucrările artistului au fost distruse atunci când studioul său din Beijing a fost demolat de către autoritățile orașului.