- Un studiu arată cum felul în care mergi poate să-ți spună dacă vei avea sau nu demență.
- Cercetări efectuate pe grupuri mici de subiecți vârstnici au constatat, de asemenea, că un mers mai lent de la an la an poate fi un semn timpuriu al declinului cognitiv.
- Potrivit studiilor, acest lucru se poate datora contracției hipocampului drept, care este partea din creier asociată cu memoria.
Un studiu arată cum felul în care mergi poate să-ți spună dacă vei avea sau nu demență. Mersul mai lent pe măsură ce îmbătrânești a fost întotdeauna un semn de avertizare a fragilității crescânde care ar putea duce la căderi și alte dizabilități, spun experții. Cercetări efectuate pe grupuri mici de subiecți vârstnici au constatat, de asemenea, că un mers mai lent de la an la an poate fi un semn timpuriu al declinului cognitiv. Potrivit studiilor, acest lucru se poate datora contracției hipocampului drept, care este partea din creier asociată cu memoria.
Un nou studiu amplu, realizat pe aproape 17.000 de adulți cu vârsta de peste 65 de ani, constată că persoanele care merg cu aproximativ 5% mai încet în fiecare an, au fost cele mai susceptibile de a dezvolta demență. Studiul a fost publicat marți, 31 mai, în revista JAMA Network Open.
„Aceste rezultate evidențiază importanța mersului în evaluarea riscului de demență”, a scris autorul corespondent Taya Collyer, cercetător la Peninsula Clinical School din cadrul Universității Monash din Victoria, Australia.
Poți dicta singur felul în care mergi
Există lucruri pe care le putem face pe măsură ce îmbătrânim pentru a inversa micșorarea creierului care vine odată cu îmbătrânirea obișnuită. Studiile au descoperit că exercițiile aerobice cresc dimensiunea hipocampului, sporind unele aspecte ale memoriei.
Îngropat adânc în lobul temporal al creierului, hipocampul este un organ cu o formă ciudată care este responsabil pentru învățare, consolidarea amintirilor și navigația spațială, cum ar fi capacitatea de a reține direcții, locații și orientări.
Partenerii noștri