- Oamenii de știință au descoperit că mirosul bananelor stresează șoarecii masculi.
- Cercetătorii au aflat despre aceast lucru în timp ce analizau creșterea hormonilor de stres la șoarecii masculi atunci când aceștia se aflau în apropierea femelelor gestante sau care alăptau.
- Oamenii de știință au raportat într-un nou studiu că schimbările hormonale ale masculilor au fost declanșate de prezența unui compus numit n-pentyl acetat în urina femelelor.
- Acesta este, de asemenea, compusul care dă bananelor mirosul lor distinctiv.
Oamenii de știință au descoperit recent ceva despre șoarecii masculi care este surprinzător: mirosul bananelor îi stresează.
Cercetătorii de la Universitatea McGill din Montreal, Quebec, au aflat despre această aversiune neobișnuită față de fructe în timp ce analizau creșterea hormonilor de stres la șoarecii masculi atunci când aceștia se aflau în apropierea femelelor gestante sau care alăptau.
Oamenii de știință au raportat într-un nou studiu că schimbările hormonale ale masculilor au fost declanșate de prezența unui compus numit n-pentyl acetat în urina femelelor. Acesta este, de asemenea, compusul care dă bananelor mirosul lor distinctiv.
„Totul a fost o surpriză, deoarece nu căutam acest lucru în mod special și l-am găsit din întâmplare”, a declarat Jeffrey Mogil, autorul principal al studiului și profesor în cadrul departamentului de psihologie de la Universitatea McGill.
În lucrare, cercetătorii au scris că „șoarecii masculi, în special masculii virgini, sunt bine cunoscuți pentru a se angaja în agresiuni infanticide pentru a-și îmbunătăți capacitatea genetică”.
Șoarecii masculi sunt stresați de mirosul acetatului de n-pentilic
Ca o modalitate de a ține la distanță acești potențiali prădători, femelele gestante și cele care alăptează se bazează pe chimiosemnalizare, sau pe emiterea de răspunsuri chimice prin corpul lor, pentru a trimite mesaje masculilor să stea departe de puii lor.
După ce au observat că nivelul de stres la masculi a crescut ca răspuns la substanțele chimice din urina femelelor, Mogil și echipa sa s-au întrebat dacă acetatul de n-pentilic dintr-o sursă diferită ar declanșa un răspuns similar. Ei au cumpărat ulei de banană de la un supermarket local și au adăugat lichidul în bile de vată, pe care le-au plasat apoi în cuștile șoarecilor masculi. Prezența mirosului a crescut în mod măsurabil nivelul de stres al masculilor – la fel cum făcuse și urina în experimentele anterioare – iar cercetătorii suspectează că acest vârf hormonal are legătură directă cu stresul pe care îl simte cineva atunci când se confruntă cu o posibilă luptă.
Partenerii noștri