Viața de apoi a săpunului de la hotel. Cum a transformat un american risipa în ajutor umanitar

  • Săpunuri sunt cele mai utilizate facilități din lanțurile hoteliere: 86% dintre oaspeții care stau la un hotel timp de 1-2 nopți îl folosesc.
  • În condiții normale, hotelurile consumă zilnic aproximativ 3,3 milioane de săpunuri.
  • Shawn Seipler a lansat organizația Clean the World și a pornit în misiunea de a face ca acele milioane de săpunuri irosite să ajungă la copiii nevoiași.

Primul lucru pe care mulți dintre noi îl facem atunci când ne instalăm într-o cameră de hotel este să căutăm săpunul ambalat pe tejgheaua de la baie.

Aceste săpunuri sunt cele mai utilizate facilități din lanțurile hoteliere: 86% dintre oaspeții care stau la un hotel timp de 1-2 nopți îl folosesc, depășind cu ușurință alte oferte populare precum televizorul din cameră (84%), uscătorul de păr (36%) și parcarea cu valet (28%), notează The Hustle.

În timp ce unii aduc acasă toate săpunurile pe care le putem lua (pe lângă papucii de hotel și prosoape), majoritatea oaspeților lasă în urmă bucăți de săpun de dimensiuni considerabile, pe jumătate folosite.

Săpunul care rămâne

Numai în SUA există aproximativ 5 milioane de camere de hotel. În perioada de dinaintea pandemiei, rata medie de ocupare a fost de aproximativ 66%. Aceasta înseamnă că, în condiții normale, hotelurile consumă zilnic aproximativ 3,3 milioane de săpunuri.

În fiecare an, s-a estimat că industria hotelieră generează ~440 de miliarde de lire sterline de deșeuri solide – o mare parte din acestea fiind săpun și produse de igienă îmbuteliate.

Ce se întâmpă cu săpunul folosit?

Întrebarea i-a venit lui Shawn Seipler în 2008, în timp ce era cazat la un hotel din Minneapolis. Executiv în domeniul tehnologiei, el petrecea 150 de zile pe an în hoteluri în timpul călătoriilor de afaceri. Într-o seară, după câteva acesta s-a întrebat ce se întâmplă cu săpunul nefolosit din camerele de hotel.

După ce s-a informat de la mai multe hoteluri și a aflat că toate resturile de săpun sunt aruncate, acesta a început să colecteze săpunurile folosite.

Înarmat cu mii de săpunuri, Seipler și câțiva prieteni au înființat un mic „atelier”. Grupul a răzuit manual partea exterioară a săpunului cu ajutorul unor curățătoare de cartofi, le-a introdus într-o mașină de tocat carne, le-a topit în mașini de gătit, a turnat amestecul în forme de săpun, l-a uscat peste noapte și l-a tăiat în noi bare.

Săpunul, cea mai simplă armă împotriva bolilor

Seipler putea produce aproximativ 500 de săpunuri noi pe zi. Următoarea întrebare era ce avea de gând să facă cu toate acestea. Acesta a lansat organizația Clean the World și a pornit în misiunea de a face ca acele milioane de săpunuri irosite să ajungă la copiii nevoiași.

Pentru a face acest lucru, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să își extindă operațiunea. Dar obținerea de sprijin financiar pentru o instalație reală s-a dovedit a fi dificilă.

Săpunul de hotel donat se îngrămădea. Economia era într-o situație proastă. Iar dacă Seipler nu găsea o soluție, întreaga idee ar fi murit.

Odată ce săpunul este refolosit și pregătit pentru o a doua viață, Clean the World colaborează cu parteneri umanitari precum UNICEF, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, World Vision și Children International pentru a determina unde este cea mai mare nevoie de el în întreaga lume.

Cu acești parteneri, ei pot lucra cu clinici și școli locale, unde îi învață pe copii protocoalele de igienă și monitorizează eficiența.

Organizația a jucat un rol important în furnizarea de săpun pentru refugiații sirieni și somalezi, precum și pentru locuitorii din Haiti în urma cutremurului din 2010.