- ING nu va mai finanța noi proiecte de petrol și gaze, astfel se angajează în lupta împotriva schimbărilor climatice.
- Măsura luată face să crească presiunea asupra colegilor săi pentru a ține cont de apelul Agenției Internaționale pentru Energie.
- Criza din Ucraina ar putea influența aceste schimbări, în condițiile în care Europa caută alternative la petrolul și gazele rusești.
Banca ING nu va mai finanța noi proiecte de petrol și gaze, a declarat șeful său din domeniul energiei, devenind astfel cea mai mare bancă care s-a angajat până acum să ia o astfel de măsură în lupta împotriva schimbărilor climatice, informează Reuters.
Măsura luată de firma olandeză de servicii financiare face să crească presiunea asupra colegilor săi pentru a ține cont de apelul Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) de a opri finanțarea de noi proiecte de combustibili fosili pentru a contribui la limitarea încălzirii globale la nu mai mult de 1,5 grade Celsius.
Michiel de Haan este în prezent director la ING Bank din Rusia. Acesta a declarat pentru Reuters că ING nu va mai finanța proiecte aprobate după 31 decembrie 2021, dar va finanța în continuare firmele din domeniul energiei, deși ING reduce deja treptat finanțările acordate industriei de petrol și gaze și mărește împrumuturile pentru surse regenerabile.
Banca dă startul luptei cu schimbările climatice
Presiunea exercitată de investitori asupra băncilor pentru a acționa mai rapid în ceea ce privește schimbările climatice a crescut în anul care a trecut de când AIE a publicat raportul său privind încetarea finanțării combustibililor fosili.
Însă multe bănci au promis să nu mai acorde împrumuturi decât în circumstanțe limitate, cum ar fi forajul în Arctica. Criza din Ucraina ar putea împiedica și mai mult această schimbare, în condițiile în care Europa caută alternative la petrolul și gazele rusești.
De Haan a declarat că ING va avea ca obiectiv o creștere de 50% a împrumuturilor pentru energie regenerabilă până în 2025, pornind de la creșterea puternică din 2021, când finanțarea a crescut cu 26%, până la 7,3 miliarde de euro (8,05 miliarde de dolari).
„Decarbonizarea sistemului energetic … este de o importanță aproape existențială, dar la fel este și energia la prețuri accesibile și aprovizionarea fiabilă cu energie”, a declarat de Haan.
Partenerii noștri