Românca Teodora Ana Mihai, premiată la Magritte Awards

  • Teodora Ana Mihai a fost premiată la Magritte Awards, o recunoaștere a meritelor cinematografice din filmul belgian.
  • Filmul „La Civil” a primit distincția pentru cea mai bună producție flamandă.
  • Inițial, pelicula trebuia să fie un documentar, dar circumstanțele au transformat filmul în unul de ficțiune.

Teodora Ana Mihai a fost premiată la Magritte Awards, o recunoaștere a meritelor cinematografice din filmul belgian. Filmul „La Civil” a primit distincția pentru cea mai bună producție flamandă. Pelicula, regizată de Teodora Ana Mihai, a fost filmată în Mexic în noiembrie-decembrie 2020.

Premiul Magritte (în franceză: „Magritte du cinéma”) este o distincție acordată de Academia André Delvaux din Belgia pentru a recunoaște realizările cinematografice din industria filmului, fiind una dintre cele mai importante ceremonii de decernare din Belgia.

„La Civil,” de la documentar la ficțiune

Filmul spune povestea lui Cielo, o mamă a cărei fiică adolescentă este răpită în nordul Mexicului. Deși aceasta plăteşte recompensa cerută, fata nu se întoarce acasă. Când autoritățile nu oferă niciun sprijin în căutare, Cielo ia problema în propriile mâini și se transformă din gospodină intr-o militantă răzbunătoare.

Lungmetrajul a debutat în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, unde a fost recompensat cu „premiul pentru curaj” („Prix de l’Audace”) al secțiunii „Un Certain Regard”.

Filmul a fost precedat de ani de cercetări intense ale regizoarei Teodora Mihai și ale scriitorului mexican Habacuc Antonio de Rosario.

Inițial urma să fie un documentar, dar circumstanțele i-au obligat să îl transforme într-o poveste de ficțiune. Scenarista Teodora Mihai explică de ce a transformat documentarul într-un film de ficțiune: „Când am început să o urmăresc, să îi documentez viața, s-a dovedit în scurt timp un drum mult prea complicat pentru un documentar observațional: regiunea era foarte nesigură și mă simțeam prea cenzurată de circumstanțe și de conținutul intrigii, care gestiona o bună parte din informațiile sensibile. Așa că decizia a fost luată: vom scrie o poveste de ficțiune, inspirându-ne din doi ani și jumătate de material de cercetare valoros pe care îl strânsesem până atunci.”
În 2017, Miriam Rodriguez, mama în cauză, a fost ucisă cu brutalitate în fața casei sale.