Dacă încerci să copiezi la un examen online trebuie să ai grijă la site-urile care te „pârăsc” profesorului

  • Site-urile false de copiat sunt cel mai nou risc pentru studenții care sunt examinați online.
  • Serviciul Honorlock folosește site-uri de răspunsuri false pentru a-i tenta pe studenții care încearcă să copieze.
  • Atunci când un student vizitează un site „honeypot,” site-ul trimite automat date înapoi la software-ul, indicând că acesta încearcă să copieze.

Fițuicile băgate în mânecă, caietul ținut sub bancă sau ajutorul unui coleg de bancă mai conștiincios decât tine sunt nostalgiile copiatului înainte de școala online. Site-urile false de copiat sunt cel mai nou risc pentru studenții de la distanță.

Serviciul de testare la distanță Honorlock folosește site-uri de răspunsuri false pentru a-i tenta și a-i prinde pe studenții care încearcă să copieze la examenele online, potrivit unui raport realizat de The Markup. Atunci când un student vizitează unul dintre aceste site-uri „honeypot” în timpul unui test online, site-ul trimite automat date înapoi la software-ul de testare la distanță al studentului, indicând că acesta încearcă să copieze.

„Honey Pot” nu este un termen nou, ci o expresie argotică din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care descria femeile atrăgătoare folosite pentru a prinde în capcană ofițeri inamici și a-i determina să dezvăluie informații militare prin intermediul unor situații sociale și romantice.

La sfârșitul anilor 1990, a devenit un termen folosit și de persoanele care încercau să creeze situații tehnice care să determine un hacker să se concentreze asupra unui singur lucru și, astfel, să-și dezvăluie identitatea.

Cum funcționează site-ul

După cum se menționează pe site-ul Honorlock, serviciul este utilizat de peste 300 de instituții de învățământ, printre care Universitatea din Maryland, Universitatea din Florida, Universitatea de Stat din Arizona și Universitatea din Massachusetts Boston. În esența sa, Honorlock se conectează la camerele web ale studenților în timpul testelor și folosește inteligența artificială pentru a alerta supraveghetorii umani de la distanță cu privire la orice activitate suspectă, cum ar fi dacă un student își scoate telefonul în timpul unui examen.

Site-ul a ridicat probleme de etică

Însă unii experți în etica educației se tem că tehnici precum site-urile web cu „honeypot” merg pur și simplu prea departe. În timp ce mai multe companii oferă servicii care se conectează la camerele web ale elevilor pentru a-i urmări, crearea de site-uri false pentru a prinde potențialii copiatori pare a fi o inovație, care depășește o limită etică.

Înainte, studenții care căutau răspunsuri online ar fi putut pur și simplu să nu găsească nimic, în timp ce acum, un site web potențial incriminator va fi acolo pentru a-i tenta.

În afară de honeypots, ascensiunea rapidă a software-ului de testare a dat naștere și altor preocupări legate de confidențialitate și etică. Unii studenți și cadre didactice susțin că software-ul conduce la un mediu de testare care induce anxietate, iar alții au ridicat probleme de ordin tehnic, arătând că software-ul de detectare a fețelor nu reușește să recunoască fețele studenților cu pielea mai închisă la culoare.