România vrea să organizeze Euro 2028. Țările care participă la licitație trebuie să asigure 10 stadioane moderne

UEFA a deschis procedura de licitaţie pentru Europeanul de fotbal din 2028, iar asociaţiile membre au termen până în martie 2022 pentru a-şi declara interesul. Gazda va fi anunţată în septembrie 2023. Candidaturile vor fi luat în considerare doar pentru gazdele ce vor putea asigura 10 stadioane.

Cel puţin unul dintre ele necesită o capacitate de minim 60.000 de locuri. Un alt stadion trebuie să aibă minim 50.000 de locuri pentru spectatori, deşi se preferă existenţa a două astfel de locaţii.

De asemenea, se solicită ca alte patru stadioane să aibă o capacitate de 40.000 de locuri şi încă trei să fie de 30.000 de locuri.

UEFA a declarat că vor fi permise candidaturi comune, cu condiţia ca ţările candidate să fie compacte din punct de vedere geografic.

Cu toate acestea, organizaţia nu a garantat calificarea automată în competiţie pentru candidaturile comune.

„Pentru a asigura compatibilitatea cu formatul sportiv şi comercial al competiţiei, calificarea automată în competiţie a echipei (echipelor) gazdă va fi garantată doar pentru o singură gazdă sau maximum două asociaţii gazdă comune, aşa cum a fost întotdeauna implementat în trecut”, se arată într-un comunicat al UEFA.

„În cazul în care există mai mult de două asociaţii gazdă comune, calificarea automată a tuturor echipelor gazdă nu poate fi garantată şi va face obiectul unei decizii care va fi luată împreună cu deciziile privind competiţia de calificare.”

România, Grecia, Bulgaria şi Serbia au confirmat deja că vor depune o candidatură comună pentru turneul continental, în plus faţă de Cupa Mondială din 2030.

După ce a pierdut în faţa Germaniei drepturile de organizare a ediţiei din 2024, Federaţia Turcă de Fotbal a anunţat că va candida pentru ediţia din 2028.

Va fi a şasea candidatură a Turciei pentru competiţia europeană supremă, după ce în precedentele cinci tentative nu a avut succes.

Euro 2028 se va desfăşura pe parcursul a 51 de meciuri, la care vor participa 24 de echipe.