Fabiano Caruana și Ian Nepomniachtchi sunt invitați în etapa românească a Grand Chess Tour alături de nume mari din șahul de azi

  • Circuitul internațional de șah, Grand Chess Tour a ajuns la a noua edițieși vine din nou la București.
  • Marii maeștri vor concura pentru premii de 1,5 milioane de dolari.
  • Etapa din România a Grand Chess Tour va avea loc între 24 iunie și 6 iulie.

Grand Chess Tour este prezent în România de cinci ani. Ediția din 2024 a unuia dintre cele mai puternice turnee internaționale de șah anunță jucători cunoscuți deja publicului din România, dar și cu nume noi de șahiști, în cărți pentru câștigarea titlului mondial anul acesta. Etapa din România – Superbet Chess Classic Romania va avea loc între 24 iunie și 6 iulie.

Grand Chess Tour, unul dintre cel mai importante circuite internaționale de șah și-a anunțat line-up-ul de anul acesta. Pentru ediția de anul acesta, nouă dintre cei mai buni șahiști ai lumii au fost invitați să participe la toate cele cinci etape ale circuitului – trei dintre ei s-au calificat în virtutea faptului că s-au plasat pe primele trei locuri în ediția din 2022. Ceilalți șase au fost invitați pe baza mai multor criterii – poziția în clasamentele URS și FIDE, spiritul de luptă și fair play-ul.

Toți cei nouă vor juca în toate cele cinci etape ale circuitului. Wildcard-urile pentru ceilalți jucători care vor participa la cele trei etape de rapid and blitz vor fi anunțate în momentul în care vor fi decise.

Iată care sunt cei nouă jucători:

NumeȚaraRating * FIDE Rating URS
GM Fabiano CaruanaSUA27742789
GM Maxime Vachier-LagraveFranța27502766
GM Wesley SoSUA27552765
GM Gukesh DommarajuIndia26812719
GM Ian NepomniachtchiFIDE27712783
GM Alireza FirouzjaFranța27822774
GM Anish GiriOlanda27212743
GM Rameshbabu PraggnanandhaaIndia27092758
GM Nodirbek AbdusattorovUzbekistan27132759

*Punctaj valabil la nivelul lunii februarie 2024

„Suntem mândri că putem veni în fața publicului cu cea de-a noua ediție a acestui circuit anual de șah. Am reunit cei mai buni jucători de șah din întreaga lume, astfel că turneul va evidenția atât experiența campionilor renumiți, cât și a noii generații ajunsă pe prima scenă mondială a șahului”, arată Michael Khodarkovsky, director executiv al GCT. Iată care va fi și calendarul întregii competiții în ediția de anul acesta:

Grand Chess Tour 2024
NUMEPERIOADĂLOCAȚIE
Superbet Rapid & Blitz Poland 6 – 13 MaiVarșovia, Polonia
Superbet Chess Classic Romania24 iunie – 6 iulieBucurești, Romania
Super United Rapid & Blitz Croatia8 – 15 iulieZagreb, Croația
Saint Louis Rapid & Blitz10 –  17 augustSaint Louis, SUA
Sinquefield Cup17 – 31 augustSaint Louis, SUA

Premiile întregului circuit au crescut în 2024 la 1,5 milioane de dolari, din care 350.000 de dolari pentru etapele de șah clasic și 175.000 de dolari pentru cele de șah rapid & blitz. Ediția de anul acesta va avea un fond de premii bonus mărit de la 175.000 de dolari, cât a fost anul trecut, la 275.000 de dolari.

Întregul efort este susținut de principalii sponsori – Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit, care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Din 2022, Fundația Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

„Cu bucurie, anunțăm sprijinul nostru continuu pentru acest circuit, care asigură an de an prezența elitei șahistice mondiale la București Varșovia și Zagreb și în 2024. Acest angajament ferm față de șah reflectă convingerea pe care o avem că șahul are capacitatea de a cultiva abilități critice, de a promova diversitatea, incluzând oameni de toate vârstele și indiferent de background„, spune Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet. Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.

Formatul final, alături de lista completă a jucătorilor din turneu și a wildcard-urilor vor fi anunțate în curând, arată un comunicat remis presei.

GCT este un circuit de șah internațional care an de an aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și totodată a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatorii turneului.