Okan Buruk: „În țara mea, românii sunt țigani”. Cum a reacționat Gică Popescu după afirmația fostului său coleg

  • În timpul scandalului provocat de arbitrul Colțescu, la meciul PSG-Istanbul BB, un oficial al turcilor a avut o remarcă rasistă.
  • Okan Buruk, antrenorul principal al formației din Istanbul, a spus că „în țara mea, toți românii sunt țigani”.
  • Gică Popescu a comentat afirmația fostului său coleg de la Galatasaray.

Pe 8 decembrie 2020, o brigadă de arbitri din România a condus partida PSG – Istanbul BB, în Champiosn League, meci care s-a încheiat înainte de timpul regulamentar de joc din cauza unui scandal de amploare. În acel joc, Sebastian Colțescu, arbitrul de rezervă, l-a numit „ăla negru” pe Pierre Webo, iar lucrurile au degenerat pe teren.

Din partea turcilor s-a auzit cum Buruk Okan, tehnicianul trupei din Istanbul, a tunat la adresa lui Colțescu, spunându-i că În țara mea, românii sunt țigani, dar eu nu am cum să-i numesc ‘țigani’”, însă acest aspect nu a fost luat în considerare de UEFA. Ulterior, ancheta forului european a stabilit că „expresiile româneşti ‘negrul ăla’ şi ‘ăla negru’ nu au conotaţii peiorative sau negative” și „nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste”.

Tot UEFA a spus despre remarca lui Buruk că reprezintă „o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru că termenii folosiţi de acesta puteau fi evitaţi. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk”.

Colțescu, suspendat de UEFA pentru „comportament inadecvat”

Gică Popescu, care a fost coleg cu Okan Buruk la Galatasaray, nu știa de acea remarcă și a avut o reacție de milioane când i s-a spus. „Nu cred, nu, nu. Okan? Mda…”, a spus Popescu. Apoi l-a bufnit râsul, în timpul unei emisiuni la Digi Sport.

Mai mult, Sebastian Colţescu a fost suspendat până la finalul sezonului actual de UEFA pentru „comportament inadecvat”, a anunţat luni forul european. Colţescu a fost sancţionat pentru „comportament inadecvat” faţă de Pierre Webo, după ce antrenorul secund al echipei din Turcia s-a arătat indignat pentru că a fost numit „ăla negru” de Colţescu. Octavian Şovre, asistent la acel meci, a fost, de asemenea, pedepsit cu o „mustrare”.

Webo, cel care l-a acuzat pe Colţescu, a fost, la rândul lui, sancţionat, cu o suspendare de un meci, pentru comportament nesportiv.