- România a devenit cea de-a 16-a țară care a semnat acordurile Artemis.
- Marius-Ioan Piso, președintele și directorul general al Agenției Spațiale Române, a semnat documentul în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 1 martie.
- Acordurile Artemis vor ghida cooperarea în domeniul explorării spațiale între națiunile participante la planurile de explorare lunară ale NASA pentru secolul XXI.
România a devenit cea de-a 16-a țară care a semnat acordurile Artemis, afirmându-și angajamentul față de un set comun de principii care să ghideze cooperarea între națiunile care participă la explorarea spațială în secolul XXI.
Marius-Ioan Piso, președintele și directorul general al Agenției Spațiale Române, a semnat documentul în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 1 martie la Ministerul Afacerilor Externe din București. Nelson a participat de la distanță la ceremonia de semnare.
„Acum, mai mult ca oricând, este important să lucrăm împreună dincolo de granițele internaționale pentru a consolida parteneriatele și a asigura utilizarea spațiului cosmic în scopuri pașnice”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA. „Faptul că România s-a alăturat Acordurilor Artemis reprezintă un pas important în atingerea acestui obiectiv. Statele Unite ale Americii se bucură de relații diplomatice cu România de peste 140 de ani, iar NASA salută spiritul de explorare pe care România îl poate aduce în spațiu, pe măsură ce trasăm împreună acest nou curs,” notează site-ul NASA.
Ce sunt Acordurile Artemis
România se alătură altor 15 țări care au semnat deja Acordurile Artemis, care vor ghida cooperarea în domeniul explorării spațiale între națiunile participante la planurile de explorare lunară ale NASA pentru secolul XXI.
NASA, în coordonare cu Departamentul de Stat al SUA, a anunțat înființarea Acordurilor Artemis în 2020. Acordurile Artemis consolidează și pun în aplicare Tratatul din 1967 privind principiile care guvernează activitățile statelor în explorarea și utilizarea spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a altor corpuri cerești, cunoscut și sub numele de Tratatul privind spațiul cosmic, din 1967. De asemenea, acestea consolidează angajamentul Statelor Unite și al națiunilor partenere față de Convenția privind înregistrarea, Acordul privind salvarea astronauților și alte norme de comportament pe care NASA și partenerii săi le-au susținut, inclusiv publicarea datelor științifice, notează site-ul NASA.
Alte țări se vor alătura acordurilor Artemis în lunile și anii următori, pe măsură ce NASA continuă să colaboreze cu partenerii săi internaționali pentru a stabili un viitor sigur, pașnic și prosper în spațiu. Colaborarea atât cu partenerii noi, cât și cu cei existenți, va adăuga noi energii și capacități pentru a ne asigura că întreaga lume poate beneficia de călătoria noastră de explorare și descoperire.
Partenerii noștri