Suedia trebuie să îi plătească 1,6 milioane de dolari unui traficant de droguri

Guvernul suedez trebuie să returneze bitcoin în valoare de aproximativ 1,6 milioane de dolari unui traficant de droguri, după ce valoarea criptomonedei câștigate ilegal a crescut vertiginos în timp ce acesta se afla în închisoare, relatează New York Post.

Procurorul Tove Kullberg a explicat la un radio suedez că, în urmă cu doi ani, a susținut cu succes în instanță că traficantul de droguri ar trebui să fie deposedat de veniturile sale, 36 de Bitcoini, care la vremea respectivă valorau doar aproximativ 137.000 de dolari.

Însă, în momentul în care autoritățile suedeze de aplicare a legii au început să scoată la licitație criptomonedele, valoarea Bitcoin a crescut vertiginos – și a fost nevoie să fie vândute doar trei pentru a ajunge la valoarea care a fost contabilizată ca profit al dealerului în momentul arestării sale.

Autoritatea guvernamentală trebuie acum să returneze restul de 33 de monede, care valorează aproximativ 1,66 milioane de dolari, dealerului încarcerat, în ciuda originii lor ilicite.

Primul caz din istoria țării

„Lecția care trebuie învățată din asta este să păstrăm valoarea în Bitcoin, că profitul din infracțiune ar trebui să fie de 36 de bitcoin, indiferent de valoarea pe care o are Bitcoinul în acel moment”, ar fi spus Kullberg.

Procurorul a adăugat că acest caz a fost primul din istoria juridică a țării în care au fost confiscate criptomonede, astfel că nu există niciun precedent juridic la care să se poată face referire.

„Cred că ar trebui probabil să investim într-o educație internă în cadrul autorității [de urmărire penală], deoarece criptomoneda va fi un factor cu care ne vom confrunta într-o măsură mult mai mare decât în prezent”, a declarat Kullberg pentru Radio Suedia. „Cu cât creștem mai mult nivelul de cunoștințe, cu atât vom face mai puține greșeli”.

Utilizarea criptomonedelor de către infractori a fost una dintre principalele critici aduse Bitcoin și altor criptomonede importante.

Deoarece tranzacțiile de criptomonede, care sunt înregistrate în blockchain, nu pot fi urmărite de către guverne și alte autorități centrale, cum ar fi băncile, acestea sunt adesea plata preferată de hackerii de ransomware și de ceilalți infractori.