- Primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, și-a cerut scuze față de execuțiile produse în conformitate cu „Legea vrăjitoriei” din 1563.
- Scuzele sale au venit în urma unei campanii de pe rețelele de socializare.
- Acestea au fost evocate cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii din acest an.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii din acest an, primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, și-a cerut scuze față de „toți cei care au fost acuzați, condamnați, defăimați sau executați în conformitate cu Legea vrăjitoriei din 1563”.
Scuzele sale au venit în urma unei campanii de pe rețelele de socializare. Aceasta a fost condusă de două noi organizații înființate în urma mișcării #MeToo: „Remembering the Accused Witches of Scotland (RAWS)” și „Witches of Scotland”, notează The Conversation.
Persecuția a început în anii 1500 și a durat aproape două secole. Aproape 4.000 de persoane au fost acuzate de vrăjitorie, în marea lor majoritate femei. Acestea au fost arestate, torturate cu brutalitate și constrânse să facă mărturisiri false. Două treimi dintre cei acuzați au fost executați, potrivit istoricilor.
Spre deosebire de Statele Unite, a căror istorie rușinoasă a proceselor de vrăjitorie a dus la comemorarea victimelor, guvernul scoțian nu și-a cerut niciodată scuze pentru atrocitățile comise împotriva cetățenilor săi, potrivit activiștilor care au militat pentru scuze oficiale.
Acest lucru s-a schimbat marți, când Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției, s-a adresat Parlamentului și și-a cerut scuze pentru persecuție.
Vânătoarea de vrăjitoare din Scoția
Scoția a fost epicentrul vânătorii de vrăjitoare din insulele britanice. Țara Galilor și Irlanda au înregistrat un număr neglijabil de execuții, în timp ce Scoția a executat de cel puțin 15 ori mai multe vrăjitoare decât Anglia, raportat la populația sa.
Monumentele de vrăjitorie împânzesc peisajul european. Acestea au fost ridicate în multe locuri de vânătoare intensă de vrăjitoare, cum ar fi Köln și Bamberg în Germania, precum și în Țara Bascilor din Franța și Spania.
Misoginismul profund al vânătorii de vrăjitoare nu este pus la îndoială. Acuzațiile de vrăjitorie puneau bolile unei comunități: decese inexplicabile, eșecuri la recoltă, resentimente, pe seama unei singure persoane, absolvind conștiința tuturor celor din jurul ei.
Partenerii noștri