PSD vrea să legalizeze marijuana. Marcel Ciolacu: „Este în dezbatere”

Te gândeai că PSD e un partid cu idei mai conservatoare. Surpriză. Liderul social democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat la radio că PSD vrea legalizarea marijuanei.

Dar numai în anumite condiții. Uite, declarația exactă, din care afli cât de avansate sunt discuțiile pe subiect, în PSD.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Doamna Cristina Dumitrache, de la Constanța, care are acest proiect… El este în dezbatere în interiorul grupului și vom lua o decizie. Vorbim, totuși, de o legalizare în zona medicală. Și industrială. Pentru că avem cărămizi de cânepă care sunt mai bune decât cele de beton. Vorbim de zona medicală și industrială!”

Și liberalii au avut, în trecut, o inițiativă similară. Doar că a fost lăsată în urmă. Legea care le permite consumul de marijuana pacienţilor cu boli cronice aflate în fază terminală s-a blocat după ce a trecut de Senat. Uite ce spunea Adriana Săftoiu.

Adriana Săftoiu, fost deputat: „Sunt în favoarea legalizării canabisului din punct de vedere medicinal. Senatorul PNL, domnul Dănăilă, medicul Dănăilă, a ridicat această problemă şi în interiorul PNL şi chiar el, într-o discuţie pe care am avută-o, îmi spunea că, de foarte multe ori, în anumite situaţii grave, canabisul ar fi mult mai folositor decât morfina. Ca să nu mai spunem că, la un moment dat şi o să fac o mica mărturisire, vorbeam cu el despre insomnie… şi el îmi spunea că dacă ai avea acces la canabis, ţi-ar ajuta mult mai mult decât dacă iei melatonină. Deci, da, clar, sunt în favoarea legalizării canabisului, dar sunt sigură că va fi o luptă foarte dură. Dacă mă întrebaţi pe mine, România nu cred că este pregătită să legalizeze pentru că nu e pregătită să controleze piaţa drogurilor.”

AUR, prin vocea președintelui George Simion, s-a pronunțat în repetate rânduri pentru legalizarea marijuanei medicinale. Doar că, în Parlament, un conilier al lor a fost prins cu drogul pe care îl folosea în scop recreațional, nu medical. Și s-au trezit cu o mulțime de critici ale USR-iștilor care acum le sunt parteneri de moțiune.

Remus Negoim senator USR-PLUS: „Pe mine mă uimește ceva mult mai mult. Dubla măsură pe care o adoptă cei de la AUR în toate discursurile publice, inclusiv aceasta. Dacă ar fi consecvenți în discursul public și în acțiunile pe care le-ar face, poate că ar fi ceva mai credibil.”

Ramona Strugariu, europarlamentar USR-PLUS: „Cred că este o opțiune foarte interesantă să vii în Parlamentul României cu buzunarul plin de marijuana și, categoric, nu este o opțiune pentru un politician.”

Canada și Statele Unite au legalizat consumul medicinal de marijuana. Americanii chiar au folosit marijuana ca premiu pentru a încuraja vaccinarea anti-COVID. Recent, Italia a legalizat creșterea plantelor de canabis în scop recreațional.