Orașul din România cu cel mai mare impozit pe clădiri. Antreprenorii sunt revoltați

Oamenii de afaceri din Timișoara sunt scandalizați și cer scăderea impozitului pe clădiri. Asta pentru că, spun ei, această taxă este cea mai mare din țară. Chiar de două ori mai mare decât în Cluj-Napoca.

Ovidiu Șandor este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România. Spune că taxele sunt mai mari cu până la 80% față de în Cluj-Napoca, Brașov sau Oradea. Sunt nejustificate și blochează dezvoltarea Timișoarei, adaugă dezvoltatorul.

„Dacă ne uităm la randamentul care un spațiu comercial îl poate produce prin închiriere, care este undeva între 7 și 10%, dacă luăm o medie de 8%, înseamnă că Primăria, prin cei 2%, colectează un sfert din chiria anuală pe care o generează un astfel de spațiu, înseamnă că în 50 de ani mai plătim o dată valoarea spațiilor cu destinație nerezidențială, către Primărie”, a spus pentru Aleph News, Ovidiu Șandor.

Revoltați sunt și antreprenorii din Horeca, grav afectați și de pandemie. Corina Macri are un hotel și un restaurant,
care de aproape doi ani sunt mai mult închise. Aceasta a afirmat pentru Aleph News: „Nu ai cum să-ți desfășori activitatea, decât dacă trișezi undeva. Nu ai cum, cu aceste taxe, care cresc din toate părțile, care au venit ca o avalanșă peste noi. Mai ales că nu știe nimeni ce se va întâmpla peste iarnă. Chiar sunt discuții că s-au închis localități din jurul Timișoarei, probabil urmează și Timișoara. Cu ce vom putea plăti noi aceste taxe?”

Impozit pe clădiri nerezidențiale din alte orașe mari

  • Cluj-Napoca – 1%/an;
  • Oradea – 1,15%/an;
  • Sibiu – 1,5%/an;
  • București – 1,5 %/an;
  • Timișoara – 1,95%/an.