- Începând de luna viitoare, școlilor și altor instituții publice din Italia le va fi interzis să își regleze aerul condiționat la o temperatură mai mică de 25°C.
- Programul este menit să ajute țara să evite o criză energetică exacerbată de războiul din Ucraina.
- Inițiativa de raționalizare a energiei este denumită „operațiunea termostat”.
Începând de luna viitoare, școlilor și altor instituții publice din Italia le va fi interzis să își regleze aerul condiționat la o temperatură mai mică de 25°C, notează The Guardian. Programul este menit să ajute țara să evite o criză energetică exacerbată de războiul din Ucraina.
Inițiativa de raționalizare a energiei, denumită „operațiunea termostat”, vine în contextul în care Italia a încheiat miercuri un acord cu Angola pentru a crește livrările de gaze din această țară din sudul Africii.
A fost semnată o declarație de intenție pentru a dezvolta „noi” întreprinderi de gaze naturale și pentru a crește exporturile către Italia, a anunțat o declarație a ministrului italian de externe.
„Vrem să avem pace sau vrem să avem aerul condiționat pornit?”
Italia importă aproximativ 45% din gazele naturale din Rusia. Miniștrii s-au deplasat miercuri și în Africa Centrală în căutarea unor furnizori.
O dezbatere privind energia risipită prin aerul condiționat a apărut după ce premierul Mario Draghi a folosit în mod ironic aerul condiționat ca exemplu de ceva ce italienii ar putea fi nevoiți să sacrifice în schimbul păcii din Ucraina.
„Vrem să avem pace sau vrem să avem aerul condiționat pornit?”, a declarat el la începutul acestei luni, după ce a promis că Italia se va conforma dacă UE va decide să impună un embargo asupra gazelor rusești.
Regulile vor începe la 1 mai și vor fi în vigoare până la 31 martie anul viitor, iar încălzirea în clădirile publice în timpul iernii nu va putea depăși 19C. Ministerul Muncii ar putea efectua controale, iar cei care nu respectă limitele ar putea fi amendați cu sume cuprinse între 500 și 3.000 de euro, potrivit Il Messaggero.
Partenerii noștri