Ministrul Energiei prevede soarta AUR: „Sunt convins că până în 2024 şi acest partid se va duce”

Ministrului Energiei, Virgil Popescu (C), paraseste plenul Camerei Deputatilor, in care s-a dezbatut motiunea simpla impotriva sa, depusa de USR, la Palatul Parlamentului, luni, 7 februarie 2022./ Sursă imagine: Hepta
  • Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că reprezentanţii AUR au dorit creşterea impozitelor prevăzute prin legea offshore.
  • Cei de la AUR au propus un impozit mai mult decât dublu faţă de cel prevăzut în vechea lege.
  • Ministrul este de părere că, până în 2024, „acest partid se va duce”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că reprezentanţii AUR au dorit creşterea impozitelor prevăzute prin legea offshore. Cei de la AUR au propus un impozit mai mult decât dublu faţă de cel prevăzut în vechea lege. Ministrul este de părere că, până în 2024, „acest partid se va duce”.

Când ieri, în Comisia de Industrii, cei de la AUR au pus un amendament în care voiau să facă o impozitare mai mare decât legea existentă care nu a dus la începerea exploatărilor din Marea Neagră, ce poţi să înţelegi de aici? Decât că voiau să blocheze din nou investiţiile din Marea Neagră. Au venit cu un amendament, la final, de modificare a articolului 19, prin care introduceau un impozit suplimentar pentru preţurile sub 85 de lei, de 50%.   În legea veche era un impozit, dacă nu mă înşel, de 15%, între 45,7 şi 85 de lei. Deci mai mult decât dublu faţă de ce era. Practic, prin acel amendament, sub aşa-zisa grijă faţă de bugetul de stat, doreau să crească impozitarea. Asta înseamnă că iar voiau să alunge investitorii, pentru că dacă pe o lege cu un anumit tip de impozit decizia de investiţii nu s-a luat, dacă o faci şi mai excesivă de impozitat, este clar că nu va lua nimeni şi rămâneam cu gazele în pământ (…) Când vedeţi acest lucru ce înţelegem? Înţelegem că cei de la AUR nu au vrut să adoptăm această lege care permite deblocarea investiţiilor din Marea Neagră”, a declarat ministrul Energiei, miercuri, la Digi 24, citat de Adevărul.

Declarația vine după ce miercuri, 18 mai 2022, legea offshore a fost aprobată. Virgil Popescu a spus că în urma adoptării acestui proiect de lege, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, blocată până acum.

„Asigurăm astfel ca gazul românesc să fie cu prioritate dat către români şi, în urma producţiei din perimetrul Neptun Deep, practic vom avea producţie excedentară. România va deveni un furnizor de securitate regională, un jucător pe piaţa gazelor naturale. Vom deveni independenţi energetic”.

Intervenția AUR

Preşedintele AUR, George Simion, a încercat miercuri seară să intre în sediul televiziunii Digi24. Acesta a filmat toată intervenția și a postat înregistrarea pe pagina sa de Facebook. Simion a cerut să fie primit în sediul televiziunii pentru a-şi spune punctul de vedere legat de declaraţiile ministrului Energiei, Virgil Popescu, care într-o emisiune la Digi24 a spus că AUR urmăreşte interesele Rusiei, mai spune sursa citată.