Limba moartă, sărăcia diversității. Ziua Internațională a Limbii Materne 2022

  • Organizația Națiunilor Unite a declarat 21 februarie drept Ziua Internațională a Limbii Materne.
  • La nivel mondial, 40 % din populație nu are acces la educație într-o limbă pe care o vorbește sau o înțelege.
  • În 2021 se vorbeau 7.139 de limbi, acest număr fiind în continuă schimbare.

În anul 2000, la inițiativa Bangladeshului, Organizația Națiunilor Unite a declarat 21 februarie drept Ziua Internațională a Limbii Materne, recunoscând astfel lupta țării și sacrificiile făcute pentru limba maternă. În prezent, bengaleza este a șasea cea mai vorbită limbă din lume.

UNESCO susține importanța diversității culturale și lingvistice pentru societăți durabile. În cadrul misiunii sale pentru pace, aceasta depune eforturi pentru a păstra diferențele dintre culturi și limbi care favorizează toleranța și respectul față de ceilalți.

Importanța conservării limbilor

Diversitatea lingvistică este din ce în ce mai amenințată, deoarece tot mai multe limbi dispar. La nivel mondial, 40 % din populație nu are acces la educație într-o limbă pe care o vorbește sau o înțelege. Cu toate acestea, se înregistrează progrese în ceea ce privește educația multilingvă bazată pe limba maternă, odată cu înțelegerea din ce în ce mai mare a importanței acesteia, în special în școlarizarea timpurie, și cu un angajament mai mare față de dezvoltarea acesteia în viața publică.

Câte limbi există

În 2021 se vorbeau 7.139 de limbi. Acest număr este în continuă schimbare, deoarece învățăm mai multe despre limbile lumii în fiecare zi. În plus, limbile în sine sunt în continuă schimbare. Ele sunt vii și dinamice, vorbite de comunități ale căror vieți sunt modelate de lumea noastră în schimbare rapidă.

Cele mai vorbite limbi din lume

Deși în prezent există peste 7.000 de limbi, doar 23 acoperă mai mult de jumătate din populația lumii. Care sunt cele mai folosite:

  1. Engleză cu 1,132 milioane de vorbitori, 379 de milioane de vorbitori nativi și 753 milioane non-nativi.
  2. Mandarină cu 1,117 milioane de vorbitori. Mandarina nu este cu adevărat o limbă, ci un set de dialecte ale limbii chineze. Faptul care unifică aceste dialecte sub un singur nume este faptul că vorbitorii lor se pot înțelege între ei.
  3. Hindi cu 615 milioane de vorbitori.
  4. Spaniolă cu 534 milioane de vorbitori.