Israelul așteaptă scuze după ce după ce Lavrov a spus că Hitler a avut rădăcini evreiești

22.10.2021/ Serghei Lavrov participă la o conferință de presă comună cu ministrul bolivian de externe Rogelio Mayta după întâlnirea lor de la Moscova, Rusia./ sursă imagine: hepta
  • Israelul l-a denunțat luni pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru că a sugerat că liderul nazist Adolf Hitler ar fi avut origini evreiești.
  • Yair Lapid, ministrul israelian de Externe, a declarat că ambasadorul rus va fi convocat pentru „o discuție dură”.
  • Israelul și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru Ucraina.

Israelul l-a denunțat luni pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru că a sugerat că liderul nazist Adolf Hitler ar fi avut origini evreiești, afirmând că comentariile sale sunt antisemite și periculoase, notează Reuters.

Yair Lapid, ministrul israelian de Externe, a declarat că ambasadorul rus va fi convocat pentru „o discuție dură” în legătură cu această afirmație. Israelul și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru Ucraina.

Luna trecută, Lapid a acuzat Rusia de comiterea de crime de război în Ucraina, iar Israelul a acceptat să furnizeze căști și veste pentru serviciile de salvare ucrainene, semnalând o schimbare a poziției sale privind furnizarea de astfel de echipamente.

Lavrov a făcut afirmațiile cu privire la origininea evreiască a lui Hitler într-un interviu acordat unei televiziuni italiene duminică.

Este o declarație de neiertat, scandaloasă, o greșeală istorică teribilă și așteptăm scuze”, a declarat Lapid pentru site-ul de știri YNet.

Afirmațiile lui Lavrov

În timpul unui interviu acordat canalului italian Rete 4, Lavrov a fost întrebat cum a putut Rusia să spună că trebuie să „denazifice” Ucraina, în condițiile în care președintele țării, Volodimir Zelenski, era evreu.

„Când spun ‘Ce fel de nazificare este asta dacă noi suntem evrei’, ei bine, cred că și Hitler a avut origini evreiești, așa că nu înseamnă nimic”, a spus Lavrov, vorbind prin intermediul unui interpret italian, citat de Reuters.

„De mult timp îi auzim pe evreii înțelepți spunând că cei mai mari antisemiți sunt chiar evreii”, a adăugat el.

A fost Hitler evreu?

Dani Dayan, președintele Yad Vashem, memorialul israelian dedicat celor șase milioane de evrei uciși în Holocaust, a declarat că remarcile ministrului rus au fost „o insultă și o lovitură dură pentru victimele adevăratului nazism

Acesta declarat că Lavrov a răspândit „o teorie a conspirației antisemite fără nicio bază reală”. Identitatea unuia dintre bunicii lui Hitler nu este cunoscută, dar au existat unele speculații, niciodată susținute de vreo dovadă, potrivit cărora acesta ar fi fost evreu.