Dacă ești mult prea pasionat de locul tău de muncă, poate că e timpul să îl schimbi

Studio shot of young woman working in office covered with adhesive notes

Dacă visezi la un loc de muncă pentru care să te trezești dimineața entuziasmat, este probabil ceva de care nu ai nevoie. Psihologii fac diferența între două tipuri de pasiune legată de job-urile lor.

Pasiunea „armonioasă” legată de muncă se referă la situațiile în care o persoană nu numai că se bucură de job-ul lor, dar are și control asupra relației sale cu acesta. Persoanele cu o pasiune armonioasă pentru ceea ce fac și-au ales adesea cariera pentru că este ceva care le interesează și le face mare plăcere modul în care își câștigă existența.

În schimb, o persoană cu o pasiune profesională „obsesivă” are puțin control asupra relației cu locul de muncă. Aceștia consideră că ocupația lor, și factorii conexi, cum ar fi promovările și creșterile salariale, sunt esențiale pentru viața lor.

Persoanele cu pasiune obsesivă rareori se desprind complet de viața profesională, chiar dacă pot avea mult succes în ceea ce fac, acest lucru vine adesea fără un sentiment de satisfacție. O astfel de abordare poate pune stăpânire pe vieți și poate duce la epuizare.

Problema e la tine sau la munca ta?

Pentru a studia relația dintre trăsăturile de personalitate, munca și tipul de pasiune pe care o dezvoltă oamenii, un proiect de psihologie a colectat date și rezultatele testelor de la peste 800 de participanți.

A fost evaluată atitudinea lor față de muncă, folosind gradul în care au fost de acord sau nu cu o serie de afirmații precum „Munca mea este în armonie cu alte activități din viața mea” sau „Am dificultăți în a-mi controla nevoia de a lucra”.

Au fost clasificare locurile de muncă ale acestora, folosind un sistem care clasifică diferitele tipuri de muncă în funcție de șase descrieri: realist, investigativ, artistic, social, întreprinzător și convențional.

Rezultatele sondajului

Constatările sondajului sugerează că trăsăturile de personalitate interacționează cu mediul de lucru într-un mod complex și declanșează diferite tipuri de pasiune. În special, persoanele predispuse la neuroticism (schimbări de dispoziție, anxietate și iritabilitate) sunt mult mai predispuse să dezvolte o pasiune obsesivă la locul de muncă dacă lucrează într-un loc de muncă din categoria „întreprinzător”. În general, acestea sunt cariere care se bazează foarte mult pe puterea de convingere și pun un mare accent pe reputație, putere și statut.

Este important, așadar, să vă dați seama ce fel de pasiune aveți pentru muncă. Nu ne putem schimba personalitatea, cu toate acestea, o schimbare de loc de muncă ar putea duce la un sentiment mai mare de satisfacție și control.

Exit mobile version