Urmările „fenomenului Groşan”: Pacienții Covid care nu pot respira se prezintă la UPU și refuză oxigenul

  • Medicul orădean Flavia Groșan a afirmat că tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii.
  • Flavia Groșan a spus că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale.
  • Acum, personalul de la UPU Bihor are mari dificultăţi să convingă pacienţii de necesitatea administrării oxigenului, chiar dacă aceştia abia respiră.

Medicul Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor, a precizat personalul de la Urgenţe are mari dificultăţi să convingă pacienţii de necesitatea administrării oxigenului, chiar dacă aceştia abia respiră. Recent, medicul orădean Flavia Groșan a declarat că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale, potrivit ebihoreanul.ro.

Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, întubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen”, a declarat şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, pentru sursa citată.

Medicul Hadrian Borcea a mai spus că pacientul a fost lăsat să îşi dea seama singur că nu putea respira fără oxigen: „Colegele mele, văzând că refuză oxigenul, l-au lăsat în pace. Au zis ‘Ok, nu vreţi? Bine, staţi 5 minute liniştit’. După 5 minute, neputând respira, omul şi-a pus singur masca de oxigen”.

Dr Hadrian Borcea, despre „fenomenul Groșan”: „Este o psihoză pe care nu mi-o imaginam”

Medicul a afirmat despre situația generată de Flavia Groșan că una „tristă, pur şi simplu tristă”, deoarece „oameni în stare gravă fără cunoştinţe medicale sunt învăţaţi să refuze ajutorul medical, fiind convinşi că acesta le face rău”.

Dr Hadrian Borcea a afirmat că şi în urmă cu două săptămâni, după ce medicii din Spitalul Judeţean Sibiu au fost acuzaţi că ţin legaţi pacienţii nemotivat şi aceştia mor contenţionaţi, au existat şi la UPU-SMURD Bihor asemenea reacţii: „Am avut pacienţi care au refuzat şi simpla aplicare a unui leucoplast pe branulă, spunând că se simt legaţi. Este o psihoză pe care nu mi-o imaginam, dar care face extrem de mult rău, în primul rând pacienţilor, pentru că ei suferă, nu cei care le transmit să refuze asistenţa medicală sau, mai rău, să considere că aceasta le este vătămătoare”, conform ebihoreanul.ro.

Flavia Groșan nu a fost sancționată de Colegiul Medicilor Bihor

Luni, medicul orădean Falvia Groșan fost audiată la Colegiul Medicilor Bihor, dar nu a fost sancționată. Medicul orădean a afirmat că tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii și susţine că a reclamat-o o colegă, nu pacienţi, şi a respins acuzaţiile de malpraxis.

Au fost azi dimineaţă pacienţi Covid care aveau nevoie de oxigenoterapie cu flux mare, au avut mari probleme colegii din UPU ca să-i lămurească să accepte oxigenoterapia”, a declarat dr. Carmen Pantiş la finalul conferinţei de presă în care a anunţat că doctoriţa Flavia Groşan nu a fost sancţionată, chiar dacă a încălcat două articole din Codul Deontologic al Medicilor, privind denigrarea colegilor şi referitor la „protocoale de tratament” pe care le aplică deşi nu au fost validate ştiinţific.