- Vaccinul antigripal de anul acesta este dezvoltat pe foarte puține date
- Oamenii de știință au avut dificultăți în a stabili pentru ce tulpină să facă vaccinul
Vaccinul antigripal de anul acesta este dezvoltat pe foarte puține date. Numărul cazurilor de gripă a scăzut foarte mult, iar cei mai mulți oameni au purtat mască. De aceea, oamenii de știință au avut dificultăți în a stabili pentru ce tulpină să facă vaccinul.
Bloomberg scrie că antigripalul de anul acesta ar putea fi mai puţin eficace decât cel din anii trecuţi.
O să îţi spun că, în Statele Unite, vaccinul antigripal pentru toamna care vine a fost dezvoltat pe baza a 0,2% probe pozitive de gripă, în timp ce, în anii trecuţi, tulpina gripală era analizată în 17% din probe.
OMS a avut mai multe probe ca niciodată, dar foarte puţine pentru gripă. Pariază însă pe o tulpină gripală care a circulat în emisfera nordică a Americii, iar Paul Offit, specialistul de la FDA care a evaluat reţeta vaccinului de anul acesta promite că nu vor fi probleme. Mai ales că, deşi avem mai puţine date, virusul circulă mai puţin, deci riscul de a suferi mutaţii este mai mic.
Încă de anul trecut medicii ţi-au recomandat să nu renunţi la vaccinul antigripal, pentru că organismul tău devine şi mai vulnerabil în faţa coronavirusului dacă faci şi gripă. Iar un vaccin nu iese pe piaţă decât dacă are o eficacitate de 40-60%, dar să ştii că americanii lucrează la un vaccin universal, care să fie eficace pentru toate tulpinile de gripă. Au început deja, de doi ani, testele pentru un vaccin pentru virusul gripal A, unul dintre cele mai răspândite.
Partenerii noștri