- Cinemateca Eforie este singurul cinematograf din România dedicat patrimoniului cinematografic național și internațional.
- Proiectul „Să Film!” își propune să ofere contextul necesar unui dialog între public și realizatorii unor filme românești.
- Cinemateca Eforie a renăscut ca un punct central al cinefiliei bucureştene.
Cinemateca Eforie, cunoscută și ca Sala Jean Georgescu a Cinematecii Române, este singurul cinematograf din România dedicat patrimoniului cinematografic național și internațional.
Proiectul „Să Film!” își propune să ofere contextul necesar unui dialog între public și realizatorii unor filme românești recente sau aparținând patrimoniului cinematografiei naționale.
„Să Film!” a fost inițiat în anul 2012, de Facultatea de Film din UNATC, în vremea decanatului lui Sorin Botoșeneanu, și coordonat timp de patru ani de membrii redacției Film Menu. Între 2016 și 2021 proiectul a trecut printr-o perioadă de pauză, fiind reluat în noiembrie 2021, sub o altă formă și într-o altă locație, dar urmând principiile sale inițiale.
Cum a renăscut Cinemateca
Ionuț Mareș este jurnalist şi critic de film, colaborează cu multiple festivaluri de film din ţară ca selecţioner sau moderator de discuţii. Acesta a observat cum a reînviat Cinemateca, după o lungă pauză datorată pandemiei.
„În bula cinefilă, de câteva luni, de când cu reducerea şi apoi ridicarea restricţiilor, se întâmplă un lucru spectaculos: Cinemateca Eforie a renăscut ca un punct central al cinefiliei bucureştene! Nu ştiu cum e la proiecţiile obişnuite din program, dar la proiecţiile speciale e incredibil să vezi zeci şi zeci de oameni,” scrie acesta pe Facebook.
Pe pagina de Facebook a cinematecii găsiți toate proiecțiile viitoare. Biletele la film costă mai puțin decât un abonament la Netflix sau decât un bilet la film în mall, acestea pot să fie achiziționate online, sau de la casa de bilete a cinematografului.
Ce văd în weekend?
Vineri, 25 martie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie din București se vede filmul „Imaculat” (2021), scris și co-regizat de Monica Stan.
„Debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark, filmul „Imaculat”, a primit în 2021, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, premiul pentru regizori aflați la debut – „Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, precum și premiul principal al secțiunii – „Giornate degli Autori Director’s Award”. De asemenea, autoarea Monica Stan a primit premiul pentru cel mai bun scenariu intitulat „Autrici under 40” din partea „Venezia a Napoli. Il cinema esteso”.”
Proiecția va fi urmată de un dialog cu realizatoarea Monica Stan și cu actrița Ana Dumitrașcu, moderat de Andrei Rus.