- Uniunea Europeană ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru Republica Moldova.
- Președintele Consiliului UE, Charles Michel a fost în vizită la Chișinău unde s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu.
- Vizita are loc pe fondul tensiunilor ridicate din regiunea separatistă Transnistria.
Uniunea Europeană ia în considerare un sprijin militar suplimentar pentru Republica Moldova, a declarat miercuri președintele Consiliului UE, Charles Michel, aflat în vizită la Chișinău, notează Reuters.
UE analizează modul în care poate oferi mai mult sprijin militar Republicii Moldova, inclusiv mai mult ajutor pentru consolidarea militară a țării, a declarat Michel într-o conferință de presă comună cu președintele moldovean Maia Sandu.
Republica Moldova, o țară de aproximativ 2,6 milioane de locuitori situată între Ucraina și România, a luat o turnură politică pro-occidentală decisivă de când Sandu a preluat funcția la sfârșitul anului 2020, învingând un președinte în exercițiu aliniat la Moscova.
Charles Michel: „Este un moment definitoriu pentru R. Moldova şi pentru Europa”
Charles Michel: „Este un moment definitoriu pentru R. Moldova şi pentru Europa. Consecinţele războiului nu se opreşte la graniţa cu Ucraina, este una dintre cele mai mari tragedii de la Al Doilea război Mondial. R. Moldova a fost afectată cel mai mult, fiind afectată şi de incidente de provocare. Este datoria noastră să vă ajutăm. Susţinerea noastră economică şi politică va continua. Această susţinerea va fi redirecţionată şi către sectorul energetic. Noi vom ajuta R. Moldova să-şi consolideze rezilienţa. Vom consolida coeziunea socială şi atacurile cibernetice. Noi vom continua să susţinemm R. Moldova pe calea reformelor în domeniul justiţiei, luptei cu corupţia, parteneriatul pentru a vă aduce mai aproape de UE”, a declarat preşedintele Consiliului European, citat de TVR Moldova.
Republica Moldova nu vede o amenințare iminentă din partea Rusiei
Republica Moldova nu vede nicio amenințare iminentă de tulburări care să se extindă de la războiul din Ucraina, în ciuda „provocărilor” din ultimele zile ale separatiștilor pro-ruși, dar a elaborat planuri de urgență pentru scenarii „pesimiste”, a declarat miercuri președintele Maia Sandu, notează Reuters.
În ultima săptămână au crescut temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina vecină, după ce separatiștii pro-ruși dintr-o regiune separatistă au raportat o serie de atacuri și explozii în această țară, pe care le-au pus pe seama Kievului.
Guvernul lui Sandu a depus cererea de aderare la UE la 3 martie anul acesta, la o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina.
Partenerii noștri