- Viktor Orbán a câștigat alegerile din Ungaria fiind este cel mai longeviv prim-ministru din Europa.
- Un raport al Institutului pentru Democrație al Universității Central Europene acuză partidul său de sabotarea votului.
- Cu toate acestea, o astfel de manipulare nu poate explica faptul că opoziția nu a reușit să devină mai relevantă pentru electoratul maghiar.
Aflat la putere fără întrerupere din 2010, Viktor Orbán din Ungaria este cel mai longeviv prim-ministru din Europa. Acum, când se așterne praful de pe urma ultimelor alegeri, el începe încă un mandat de patru ani.
Orbán este în continuare cel mai popular politician din Ungaria, chiar dacă își datorează acest succes unor tactici discutabile. Un raport al Institutului pentru Democrație al Universității Central Europene acuză Fidesz (partidul său) de sabotarea votului prin rescrierea regulilor electorale pentru a le adapta la propriile nevoi și prin utilizarea puterii de stat pentru a controla mass-media și instituțiile publice, ca parte a unui „efort sistematic de fraudare a alegerilor”.
Cu toate acestea, o astfel de manipulare nu poate explica faptul că opoziția nu a reușit să devină mai relevantă pentru electoratul maghiar.
Opoziția a desfășurat o campanie care l-a vizat personal pe Orbán în legătură cu probleme precum războiul din Ucraina, inflația și decizia de a renunța la vaccinurile Pfizer în favoarea vaccinului rusesc COVID Sputnik V.
Cine este opoziția din Ungaria?
Opoziția Ungariei e formată din șase partide pentru a-și păstra supermajoritatea de două treimi în parlament. Scopul a fost acela de a reuni șase partide pentru a propune o coaliție alternativă de guvernare cu Péter Márki-Zay, primarul neafiliat la un partid al comitatului maghiar Hódmezővásárhely, la conducere.
Dar convingerea alegătorilor că o compoziție multipartidistă ar fi o alternativă viabilă care ar putea rezolva aceste probleme nu a fost în cele din urmă posibilă.
Deși coaliția s-a menținut unită pe parcursul campaniei, a existat o perspectivă foarte reală ca aceasta să se prăbușească aproape imediat sub presiunea guvernării, dacă ar fi câștigat.
Crezurile naționaliste ale lui Orbán
Orbán și-a concentrat campania pe promisiunea de stabilitate și pe protejarea națiunii într-o perioadă de incertitudine.
Războiul din Ucraina l-a pus cu siguranță pe Orbán într-o poziție incomodă. Ungaria este puternic dependentă de Rusia pentru energie și comerț, iar Orbán nu l-a condamnat pe președintele rus Vladimir Putin în aceeași măsură ca majoritatea liderilor europeni.
Cum a cruțat Orbán Rusia
În discursul său de victorie, Orbán s-a referit la birocrații de la Bruxelles, la presa internațională și chiar la președintele ucrainean ca fiind „adversarii” săi în aceste alegeri.
Narațiunea orientată spre vest, liberală și centrată pe Europa nu a fost pe placul electoratului. Electoratul i-a dat o șansă lui Orbán în ceea ce privește poziția sa față de Rusia, dar aceasta va fi o chestiune definitorie în primele luni ale noului său mandat – cel puțin pe plan internațional. Când vine vorba de Putin, Orbán este radical în dezacord cu omologii săi europeni.
Este încă posibil ca Ungaria să acționeze alături de tabăra europeană în opoziție față de războiul din Ucraina. Dar o astfel de alianță ar putea fi determinată mai mult de prioritățile economice decât de dorința de a apăra valorile liberale și democratice.
Partenerii noștri