Răspunsul imunitar natural, care se dezvoltă după o infectare cu SARS-CoV-2, oferă mult mai multă protecție împotriva variantei Delta a coronavirusului decât două doze a vaccinului Pfizer/BioNTech, potrivit unui amplu studiu israelian. Datele recent publicate arată că persoanele care au trecut prin boală au un risc mult mai scăzut decât persoanele vaccinate de a se infecta cu varianta Delta, de a dezvolta simptome sau de a fi spitalizate cu forme grave de Covid, conform Science Mag.
Studiul demonstrează puterea sistemului imunitar uman, dar experții în boli infecțioase subliniază că vaccinurile anti-Covid-19 rămân extrem de eficiente împotriva formelor severe și deceselor. Și avertizează că infectarea intenționată rămâne extrem de riscantă. „Ceea ce nu vrem ca oamenii să spună este: Bine, ar trebui să ies și să mă infectez”, spune Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller, care cercetează răspunsul imun la SARS- CoV-2 și nu a fost implicat în studiu. „Pentru că unii oameni ar putea muri”.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele vindecate de Covid, care au primit apoi o doză a vaccinului Pfizer/BioNTech au fost mai protejate împotriva reinfectării decât cei care au avut virusul dar nu s-au vaccinat apoi.
Studiul, efectuat într-una dintre țările cu cele mai mari rate de vaccinare împotriva Covid-19, a examinat dosarele medicale ale zeci de mii de israelieni care s-au infectat între 1 iunie și 14 august, când varianta Delta era predominantă în Israel. Este cel mai mare studiu observațional din lumea reală care compară imunitatea naturală cu cea indusă de vaccin, potrivit coordonatorilor.
Rezultate impresionante
Cercetarea îl impresionează pe Nussenzweig și pe alți oameni de știință care au analizat rezultatele preliminare, publicate pe medRxiv. „Este un exemplu de manual legat de modul în care imunitatea naturală protejează mai bine decât vaccinarea”, spune Charlotte Thålin, medic și cercetător în imunologie la Spitalul Danderyd și Institutul Karolinska, care studiază răspunsurile imune la SARS-CoV-2. „Din câte știu eu, este prima dată când [acest lucru] a fost demonstrat în contextul Covid-19.”
Totuși, Thålin și alți cercetători subliniază că infectarea deliberată în rândul persoanelor nevaccinate le-ar supune unui risc semnificativ. Studiul arată beneficiile imunității naturale, dar „nu ține cont de efectele negative asupra organismului uman”, spune Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington, Seattle. Covid-19 a ucis deja peste 4 milioane de oameni din întreaga lume și există teama că Delta și alte variante ale SARS-CoV-2 sunt mai letale decât virusul original.
Noua analiză este realizată cu ajutorul bazei de date a Maccabi Healthcare Services, care înrolează aproximativ 2,5 milioane de israelieni. Studiul constată că persoanele care au fost vaccinate în ianuarie – februarie au avut în iunie, iulie și prima jumătate a lunii august un risc de 6 – 13 ori mai mare de a se infecta decât persoanele nevaccinate, dar care au fost anterior infectate cu SARS-Cov-2. Într-o analiză care compară peste 32.000 de persoane din sistemul de sănătate, riscul de a dezvolta Covid-19 simptomatic a fost de 27 de ori mai mare în rândul celor vaccinați, iar riscul de spitalizare de 8 ori mai mare.
Vaccinurile sunt în continuare eficiente
„Diferențele sunt uriașe”, spune Thålin, care avertizează totuși că numărul infectărilor și al altor evenimente analizate a fost „mic”. De exemplu, rata mai mare de spitalizare din analiza de 32.000 de persoane s-a bazat pe doar 8 spitalizări într-un grup vaccinat și o spitalizare într-un grup infectat anterior.
Nicio persoană implicată în studiu nu a murit – ceea ce a împiedicat compararea ratelor de deces, dar este un semn clar că vaccinurile oferă în continuare un scut formidabil împotriva bolilor grave, chiar dacă nu la fel de bun ca imunitatea naturală. Mai mult, imunitatea naturală este departe de a fi perfectă. Deși reinfectările cu SARS-CoV-2 sunt rare și adesea asimptomatice sau ușoare, ele pot fi severe.
„Continuăm să subestimăm importanța imunizării pe cale naturală… mai ales atunci când infectarea este recentă”, spune Eric Topol, cercetător la Scripps Research.
Studiul arată, de exemplu, că persoanele care au fost anterior infectate și apoi vaccinate cu un vaccin ARNm aveau în sânge anticorpi care neutralizau infectivitatea unui alt virus, inofensiv pentru oameni, care a fost conceput în laborator pentru a exprima o versiune a proteinei spike a coronavirusului, care conține 20 de mutații.
„Cea mai mare limitare a studiului este că testarea [pentru infectarea cu SARS-CoV-2] este încă un lucru voluntar – nu face parte din proiectarea studiului.” spune Natalie Dean, biostatistician la Universitatea Emory.
Producție mai mare de anticorpi
Grupul lui Nussenzweig a publicat date care arată că persoanele care se vindecă după o infectare cu SARS-CoV-2 continuă să dezvolte un număr tot mai mare de tipuri de anticorpi care vizează coronavirusul, timp de aproximativ 1 an. Prin comparație, spune el, persoanele vaccinate cu două doze ale serului anti-Covid nu mai produc anticorpi la câteva luni după a doua doză.
Pentru multe boli infecțioase, imunitatea dobândită în mod natural este cunoscută ca fiind mai puternică decât imunitatea indusă de vaccin și durează adesea o viață. Alte coronavirusuri care cauzează boli grave omului (sindromul respirator acut sever și sindromul respirator din Orientul Mijlociu) declanșează răspunsuri imune robuste și persistente. În același timp, se știe că alte câteva coronavirusuri umane, care cauzează de obicei răceli obișnuite, reinfectează oamenii în mod regulat.
Partenerii noștri