„Lumea este plină de minuni, chiar dacă sunt greu de atins”. Asta este deviza topului întocmit de National Geographic, cu locații superbe care abia așteaptă să fie descoperite, după pandemie.
În timp ce pandemia ne-a împiedicat călătoriile, putem măcar să facem planuri pentru vremuri mai bune. National Geographic a adunat 25 de locații turistice deosebite, „atemporale”. Acestea au fost împărțite în cinci categorii: aventură, cultură și istorie, natură, familie, durabilitate.
Destinațiile din top sunt caracterizate de comunități rezistente, eforturi inovatoare de conservare și oportunități palpitante pentru explorări viitoare, spun redactorii National Geographic.
Transilvania- tărâmul faimos pentru fantezie
Unul dintre efectele secundare ale romanului „Dracula”, scris de Bram Stocker, a fost că a transformat Transilvania, într-un tărâm mitic, un „punct blestemat.
„Întrucât Bram Stoker nu văzuse niciodată locul însuși, el a compilat în mod ingenios informații pentru romanul său din 1897 din cărți scrise de scriitori britanici de călătorie. A înțeles câteva dintre detalii: „fripturile de tâlhari” (kebaburi de vită la grătar numite rablóhús) și mâncarea națională, mămăligă. Vinul dulce Golden Mediasch este de nelipsit, descrieri ale îmbrăcăminții populare, cruci la marginea drumului, și amestecul cultural complicat de maghiari, sași, secui și valahi”, se arată în prima descriere a regiunii.
Totuși, cei de la National Geographic adoră îmbinarea elementelor de fantezie derivate din romanul mai sus menționat, cu cele tradiționale. Aceștia subliniază importanța unor asemenea locuri pitorești într-o lume din ce în ce mai globalizață, învățată să stea în apartamente.
„Ceea ce a ratat Stoker este ceea ce ar trebui să fie cunoscut Transilvania: simțul ei pastoral, vechea Europă. Clujul este o bază pentru explorarea pajiștilor din flori sălbatice din Transilvania, a castelelor de cărți de poveste și a satelor pietruite. Pentru familiile din ce în ce priponite la tehnologie, un viitor sejur la fermă aici ar fi o șansă să te deconectezi, să-ți petreci timpul călătorind cu căruța trasă de cai, drumeții în Munții Carpați, și ajutând la treburi ca mulsul oilor, colectarea de ouă, sau adunând fân”, mai scriu cei de la National Geographic.
Nu este prima oară când străinii ne admiră țara și minunățiile ei. Prințul Charles a vizitat de mai multe ori Transilvania, spunând despre aceasta că „Atemporalitatea regiunii este atât de remarcabilă”.
Printre destinațiile turistice incluse în top se numără Țara Bascilor, cunoscută pentru unicitatea sa culturală, Parcul Național „Los Glaciares” din Argentina și muzeul subacvatic Alonissos din Grecia.
Așadar, avem o țară frumoasă, plină de istorie, cultură și peisaje deosebite. Trebuie totuși să avem și grijă de ea, ca să rămânem printre țările cele mai deosebite din întreaga lume, fiindcă nu este prima oară când România apare într-un astfel de top.
Partenerii noștri