- Agenția Europeană a Medicamentului nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca.
- EMA anunţă că vaccinul AstraZeneca-Oxford ”nu este asociat” unui risc mai mare de formare a unor cheaguri de sânge.
- Dr. Adrian Marinescu: Este evident ca aceste efecte adverse nu au o legătură directă cu vaccinul.
Agenția Europeană a Medicamentului și-a exprimat joi convingerea că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile, după finalizarea unei anchete privind cazuri de tromboză la unele persoane vaccinate cu acest ser. Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din Capitală, spune că decizia EMA privind siguranța vaccinul de la AstraZeneca este o veste bună.
„Este o veste foarte bună care confirmă datele existente. Este evident ca aceste efecte adverse nu au o legătură directă cu vaccinul. Pe lângă faptul că au fost într-un număr foarte mic, dar dacă e să comparăm cu ceea ce se întâmplă la grupul populației generale care nu s-a vaccinat vom vedea că nu e o diferență, adică nu sunt mai multe tromboze. Prin urmare, lucrurile sunt clare. Toate variantele de vaccin existente, să sperăm că vom avea în România și serul de la J&J, sunt mai mult decât utile.”, a declarat Adrian Marinescu în direct la Aleph News.
Directoarea EMA, Emer Cooke, a afirmat că vaccinul AstraZeneca nu este asociat cu riscurile de coagulare a sângelui.
Totodată, comitetul a recomandat mai multă atenție la efectele adverse.
Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului consideră că beneficiile vaccinului sunt mult mai mari decât riscurile și spun că nu au găsit probleme la niciun lot de vaccin.
7 milioane de oameni au fost vaccinați cu AstraZeneca în UE și 11 milioane în Marea Britanie.
Partenerii noștri