Google dezminte informațiile conform cărora Gmail se închide. De unde a pornit totul

  • O postare pe X, fostul Twitter, care a fost vizualizată de peste șapte milioane de ori, susținea că se va închide în august.
  • Google s-a adresat aceleiași platforme pentru a dezminți afirmația falsă.
  • Un expert în comunicare a declarat pentru BBC că acesta a fost „un exemplu clasic” al pericolelor dezinformării.

Google a fost nevoit să declare public că Gmail este „aici pentru a rămâne”, după ce o farsă care susținea că se va închide s-a răspândit pe scară largă pe rețelele sociale.

O postare pe X, fostul Twitter, care a fost vizualizată de peste șapte milioane de ori, susținea că se va închide în august. Google s-a adresat aceleiași platforme pentru a dezminți afirmația falsă.

Un expert în comunicare a declarat pentru BBC că acesta a fost „un exemplu clasic” al pericolelor dezinformării. „Cei mai mulți oameni cred ceea ce văd online și există o lipsă de instrumente și procese pentru a verifica faptele”, a declarat Richard Bagnall, șeful firmei de evaluare a comunicațiilor, CARMA.

„În timp ce rețelele de socializare pot acționa fără responsabilitate și pot pompa informații nefiltrate și neverificate către publicul lor, acest incident din Gmail nu va fi ultimul caz pe care îl vom vedea”. Toate platformele de socializare se străduiesc să oprească dezinformarea, dar X a fost ținta unor critici deosebite pe această temă, UE susținând în 2023 că este mai rău decât colegii săi în ceea ce privește răspândirea de neadevăruri.

Compania a declarat anterior că se angajează să „abordeze discursul instigator la ură”, dar dorește, de asemenea, să „protejeze libertatea de exprimare”.

BBC a contactat X pentru a comenta această farsă, care pare să se bazeze pe un e-mail real trimis de Google în 2023. Acesta îi anunța pe oameni că Gmail va opri accesul la cea mai elementară vizualizare HTML a sa.

Vizualizarea HTML originală a fost folosită la lansarea Gmail în 2004 și ar fi de nerecunoscut pentru majoritatea celor care folosesc serviciul în prezent. „Vă transmitem o actualizare importantă cu privire la Gmail”, se arată în postarea virală.

„După ani de zile în care am conectat milioane de oameni din întreaga lume, am permis o comunicare perfectă și am încurajat nenumărate conexiuni, călătoria Gmail se apropie de sfârșit.” Gmail este cel mai popular serviciu de e-mail din lume, cu peste 1,5 miliarde de utilizatori activi la nivel mondial, potrivit Statista.