- Organizația Mondială a Sănătății își va convoca joi, 23 iunie, comitetul de urgență al consilierilor experți.
- OMS colaborează cu partenerii și experții pentru a redenumi Variola Maimuței.
- Mulți oameni de știință și experți spun că denumirile actuale sunt stigmatizante, discriminatorii și rasiste.
Organizația Mondială a Sănătății își va convoca joi, 23 iunie, comitetul de urgență al consilierilor experți, notează Ars Technica. Întâlnirea are rolul de a analiza dacă ar trebui să se declare epidemia multinațională de Variolă a Maimuței, care se află în creștere, drept o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC).
Începând de marți, 14 iunie, OMS a primit rapoarte cu privire la peste 1.600 de cazuri confirmate de Variolă a Maimuței și aproape 1.500 de cazuri suspecte din 39 de țări. Aceste țări includ opt țări în care se știa anterior că infecțiile cu monkeypox se răspândesc de la animale și 32 de țări nou afectate, dintre care majoritatea sunt în Europa, dar includ și Australia și țări din America și din estul Mediteranei.
În acest an au fost raportate 72 de decese cauzate de Variola Maimuței în țările africane care au fost afectate de mult timp de răspândirea limitată. Până în prezent, nu există decese confirmate în rândul cazurilor din țările nou afectate, dar OMS caută să verifice un deces raportat în Brazilia legat de Variola Maimuței.
OMS colaborează cu partenerii și experții pentru a redenumi Variola Maimuței
Mulți oameni de știință și experți spun că denumirile actuale sunt stigmatizante, discriminatorii și rasiste. Virusul și-a primit prima dată numele după ce a fost descoperit la maimuțele captive într-un laborator danez în 1958, dar nu se crede că maimuțele sunt sursa virusului. Principalii suspecți sunt rozătoarele. În plus, epidemia actuală nu are nicio legătură clară cu țările africane.
OMS va anunța noile denumiri „cât mai curând posibil”.
Partenerii noștri