- Energia consumată de procesul de minat criptomonede va depăși 128 TWh în 2021
- Asta înseamnă 0.6% din totalul producției totale la nivel global
- Toate operațiunile Google au consumat 12.2 TWh în 2019
Despre piața criptomonedelor știi că a depășit o mie de miliarde de dolari în ultimul an, de zece ori mai mult ca în 2019. Ceea ce probabil nu știi este cât de multă energie consumă această piață: mai mult ca unele țări precum Norvegia.
Cercetători de la Universitatea Cambridge au făcut un calcul și au constatat că tot procesul de minare a criptomonedelor va consuma în jur de 128 terawați oră. Adică 0.6% din totalul producției globale și mai mult decât destule țări. România, de exemplu, e la un sfert.
Ca să îți mai dau un exemplu: toate operațiunile Google au consumat 12.2 terawați oră în 2019 iar toate centrele de date din lume ajung la un total de 200 terawați oră. În ceea ce privește Bitcoinul, predicțiile sunt că acest consum de energie va continua să crească având în vedere creșterea valorii monedei virtuale și a interesului pentru aceasta.
Totul pleacă de la promisiunea unui câștig semnificativ pentru cei care investesc. Cu cât este mai mare interesul și valoarea pieții crește, cu atât va exista un interes mai mare pentru minerit.
Ce înseamnă acest minerit? Este o procedură prin care o persoană folosește unul sau mai multe computere, sau chiar o întreagă rețea, să rezolve calcule matematice. În schimbul mineritului primește monede virtuale. Cum sunt folosite multe computere pentru acest lucru, se ajunge la un consum foarte mare de energie. Gândește-te că există companii de minerit criptomonede care închiriază depozite sau clădiri pe care le-au umplut cu computere care să lucreze încontinuu.
Partenerii noștri