Pilotul companiei ITA a adormit pentru 10 minute în timp ce pilota deasupra Franței

ROME, ITALY, JUNE 02: A detail of the ITA Airways company's Airbus A350 entitled to former football star Roberto Baggio ahead of the inauguration of the new route to Buenos Aires, at Rome's Fiumicino international airport, Italy, on June 02, 2022. The first flight of the new route is operated by the Airbus A350 which has been entitled to the Italian former football star Roberto Baggio. Riccardo De Luca / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Pilotul companiei ITA Airways, care a pilotat avionul Airbus A330 de la New York la Roma, a fost concediat după ce ar fi adormit în timpul zborului, scrie Simple Flying. În timp ce copilotul se odihnea în mod autorizat, avionul Airbus A330 a pierdut comunicarea cu controlul traficului aerian timp de aproximativ 10 minute, ceea ce a dus la declanșarea unei alerte teroriste și la mobilizarea avioanelor de luptă.

Pe 1 mai, zborul AZ609 al companiei ITA Airways de la New York la Roma trecea deasupra Franței când aeronava nu a mai răspuns la controlul traficului aerian timp de peste 10 minute, declanșând o alertă teroristă. Motivul: ambii piloți dormeau.

Pilotul a negat că a adormit

În timp ce copilotul își lua o perioadă aprobată de „odihnă controlată” – o practică obișnuită pe zborurile pe distanțe lungi – căpitanul a adormit și el în timp ce Airbus A330 era pe pilot automat.

Căpitanul a fost demis din funcție în urma unei anchete interne. Pilotul neidentificat a negat că a adormit și a dat vina, în schimb, pe sistemele de comunicare defectuoase.

Cu toate acestea, investigația a descoperit neconcordanțe în versiunea pilotului, în timp ce tehnicienii au testat sistemele aeronavei și nu au găsit nicio defecțiune.

După ce încercările disperate de a comunica cu aeronava au eșuat, ambii piloți au răspuns în cele din urmă aproximativ 10 minute mai târziu și au continuat zborul ca de obicei.

ITA a subliniat că siguranța zborului nu a fost pusă în pericol în niciun moment, dar nu a reușit să explice cu exactitate de ce a avut loc întreruperea comunicațiilor.

Exit mobile version