- Putin a luat decizia dramatică de a pune forțele nucleare rusești în „alertă specială” ca răspuns la ceea ce el a numit agresiunea NATO.
- Orice detonare atomică ar provoca moarte și contaminare în rândul propriilor sale trupe.
- Dacă Rusia folosește arme nucleare împotriva Occidentului, ar risca repercusiuni cu răsunet global.
Lumea părea că începe să se dezmorțească după pandemia globală care ne-a afectat din toate punctele de vedere. Vestul Europei relaxa restricțiile, numărul de cazuri era în scădere, anunțând o domoală încheiere a pandemiei. Lumea nu a avut timp să guste din borcanul libertății, deoarece, liderul politic al Kremlinului, Vladimir Putin, i-a pus repede capacul și l-a ascuns.
Putin a făut o declarație dramatică duminică, în care, a anunțat că pune forțele nucleare rusești în „alertă specială” ca răspuns la ceea ce el a numit agresiunea NATO.
Ce înseamnă un război nuclear pentru Rusia
Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar face o defavoare Rusiei. Este greu de imaginat ce rol util ar putea juca armele nucleare în invazia sa în Ucraina, din moment ce, orice detonare atomică atât de aproape de casă ar provoca moarte și contaminare în rândul propriilor sale trupe și acasă, în Rusia. Dacă Rusia ar folosi arme nucleare împotriva Occidentului, care nu a intervenit militar în apărarea Ucrainei, ar risca repercusiuni care ar putea distruge în cele din urmă planeta, notează publicația The Guardian.
Armele nucleare sunt în general folosite pentru un singur lucru: pentru a descuraja utilizarea altor arme nucleare. Dar doctrina militară rusă a introdus recent o nouă rațiune potențială: amenințarea cu un atac nuclear pentru a determina adversarul să dea înapoi într-o luptă convențională. Această teorie nu a fost niciodată pusă în practică, cu atât mai puțin atât de aproape de propria țară.
Vrea Putin să credem că e nebun
Există posibilitatea ca Putin să reia așa-numita „teorie a nebunului” a lui Richard Nixon, în care președintele de atunci al Statelor Unite a încercat să-i facă pe nord-vietnamezii din Vietnam să creadă că este gata să apese pe buton, în speranța de a-i speria și de a-i speria și de a-i aduce la masa negocierilor, relatează Guardian.
Avertismentul nuclear al lui Putin a fost cireașa de pe tort după o săptămână de comportament din ce în ce mai patologic al veteranului lider de la Kremlin, oscilând sălbatic de la o aparentă deschidere la negocieri, la o invazie la scară largă a Ucrainei în timp ce amenința lumea cu distrugerea în masă.
Distanțarea socială impusă liderilor politici
Forma extremă de distanțare socială a ridicat întrebări cu privire la propria sănătate a lui Putin. Semnele stării de spirit neregulate a președintelui rus au început cu modul în care i-a primit pe liderii francezi și germani aflați în vizită. Acesta i-a îndemnat să stea la celălalt capăt al unei mese lungi de patru metri, aparent ca o măsură de precauție COVID-19, deși acest lucru nu l-a împiedicat să se îmbrățișeze îndeaproape cu dictatorul belarus Alexander Lukașenko.
Limbajul lui Putin
Putin a acuzat în mod neverosimil Ucraina că și-a masat forțele la granițele regiunii separatiste Donbass pentru a efectua un „genocid” împotriva vorbitorilor de limbă rusă, într-o oglindă distorsionată a propriilor sale intenții.
Declarațiile sale în discursuri televizate la nivel național, în care i-a catalogat pe liderii aleși ai Ucrainei drept neonaziști dependenți de droguri, au ridicat îndoieli chiar și în rândul rușilor susținători cu privire la starea sa mentală și la sănătatea sa. Aceasta a fost mai mult decât o simplă înșelăciune. Aceasta sugerează un element de autoînșelare.
Indiferent de starea de sănătate a lui Putin, fie că este bolnav fizic, instabil mental sau doar rațional și periculos, există consecințe grave pentru noi toți.
Partenerii noștri