În Chile, un deceniu de secetă face din iarbă un lux rar

KINSHASA, DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO - FEBRUARY 19: A gardener is seen as daily life continues in Kinshasa, Democratic Republic of Congo on February 19, 2022. Congo, a Central African country, is the largest country in Sub-Saharan Africa and the second largest in Africa in terms of surface area. It is also one of the most populated countries in Africa with a population of approximately 102 million. Halil Sağirkaya / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

În Santiago, capitala din Chile, iarba devine un lux rar, în contextul unei secete care durează deja de un deceniu, notează Reuters. Seceta a forțat orașul să ia măsuri de urgență pentru a limita consumul de apă și a determinat autoritățile locale și peisagiștii să înlocuiască plantele verzi și luxuriante cu flora deșertică.

Transformarea orașului de aproximativ 6 milioane de locuitori subliniază modul în care această țară, un important producător de cupru și alimente, trebuie să se adapteze la o climă schimbătoare și mai uscată, cu o perioadă prelungită de secetă aflată acum în al treisprezecelea an.

Amenajarea peisagistică din Santiago este de acum mulți ani, fiind proiectată pentru un climat mediteranean. Acum ne aflăm într-o climă semideșertică”, a declarat pentru Reuters Valentina Vega, șefa spațiilor verzi din cartierul de lux Providencia din oraș. „Nu mai putem risipi toată apa”.

Raționalizarea apei în Chile

La începutul acestei luni, Chile a anunțat un plan de raționalizare a apei în capitală, fără precedent în istoria de aproape 500 de ani a orașului, cu un sistem de alertă pe patru niveluri, inclusiv restricții de presiune a apei, mergând până la tăieri de apă prin rotație.

Guvernul estimează că disponibilitatea apei în țară a scăzut între 10% și 37% în ultimii 30 de ani și ar putea scădea cu încă 50% în nordul și centrul Chile până în 2060, notează The Guardian.

Un expert în gestionarea apei de la Universitatea din Chile, a declarat că oamenii trebuie să își adapteze utilizarea apei, având în vedere clima mai uscată, cu mai puține precipitații și zăpadă în Anzii din apropiere, ceea ce a redus debitul râurilor în oraș.

Exit mobile version