- În 2023, World Happiness Report a numit Finlanda cea mai fericită țară din lume.
- Finlandezii sunt cunoscuți pentru dragostea lor pentru natură, saune și cafea.
- Americanii ar putea fi surprinși de unele dintre obiceiurile lor.
Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume de către World Happiness Report în ultimii șase ani. Cu iernile sale aspre și lumina soarelui limitată, este firesc ca restul globului să se întrebe ce anume aduce țării nordice o bucurie atât de persistentă. De la educația gratuită la beneficiile sociale, există o serie de factori care pot contribui la fericirea națiunii – sau mulțumirea, așa cum ar spune localnicii, scrie Business Insider.
Unii părinți își lasă copiii afară să tragă un pui de somn în timp ce fac cumpărături
Este normal ca părinții din țările nordice precum Finlanda să-și lase bebelușii să doarmă afară.
Deși acest lucru poate părea scandalos pentru părinții din America din diverse motive de siguranță, societatea finlandeză este de obicei mult mai încrezătoare. În plus, părinții pot lua măsuri de precauție, cum ar fi folosirea de îmbrăcăminte potrivită pentru vreme, zone de somn în aer liber desemnate și monitoare video pentru a se asigura că copilul este în siguranță.
În ciuda diferențelor de satisfacție, OCDE a raportat că mai mulți americani cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani au absolvit studiile terțiare decât finlandezi în 2022.
Guvernul finlandez oferă tuturor viitoarelor mame și părinților adoptivi opțiunea de a primi o cutie cu lucruri pentru copii
Cutiile pentru bebeluși, cunoscute și sub denumirea de cutii de maternitate, sunt o inițiativă de lungă durată în Finlanda, menită să ofere tuturor copiilor un început egal în viață, oferind lucruri esențiale pentru primele luni ale bebelușului.
În aprilie 2023, YouTuber-ul Ihana Pon a postat un videoclip în care detaliază conținutul cutiei ei finlandeze pentru copii. Au fost incluse articole precum un costum de zăpadă, lenjerie de pat, articole de toaletă și o carte.
Ea a spus că fiecare mamă poate aplica fie pentru cutie, fie pentru un supliment în numerar după 150 de zile de sarcină.
Părinții finlandezi care lucrează au, de asemenea, dreptul la concediu pentru creșterea copilului și la plata continuă după nașterea copilului lor, mamele beneficiind de 17,5 săptămâni de concediu la 74,6% din salariu, conform unui raport din decembrie 2022 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Aceasta înseamnă aproximativ 13 săptămâni de concediu plătit integral.
Merg la facultate gratis
Finlanda oferă tuturor rezidenților educație gratuită. În 2021, Finlanda a cheltuit 24% din produsul său intern brut pe protecție socială, iar în 2023, OCDE a raportat o rată de satisfacție de 85% față de sistemul de învățământ al țării. Americanii, în schimb, au raportat o rată de satisfacție de 64% față de educație.
În ciuda diferențelor de satisfacție, OCDE a raportat că mai mulți americani cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani au absolvit studiile terțiare decât finlandezii în 2022.
Multe familii finlandeze vor petrece vacanța în căsuțe de vară fără apă curentă sau electricitate
Într-o țară la fel de nordică precum Finlanda, vara este sacră – este atât de important încât, după Ziua Verii de la sfârșitul lunii iunie, „practic întreaga țară „se închide” timp de peste o lună, scrie This is Finland în „A Guide to Finnish Customs and Manners”, produs de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Comunicații.
O astfel de oprire este posibilă prin angajamentul țării pentru echilibrul dintre viața profesională și cea privată. După standardele multor angajatori din SUA, finlandezii beneficiază de mult timp liber plătit: cinci săptămâni – de obicei patru săptămâni vara și una iarna – și 13 sărbători naționale, conform datelor împărtășite de Vacation Tracker.
Finlandezii beau mai multă cafea decât oricine altcineva din lume
Finlanda consumă mai multă cafea decât orice altă țară – 26,45 de lire sterline de persoană anual – a raportat Business Insider în 2020, citând datele din 2017 de la Organizația Internațională a Cafelei.
Acest lucru se traduce în aproximativ cinci până la opt căni de cafea pe zi, comparativ cu cele trei căni ale americanului, conform unui raport din 2020 de la National Coffee Data Trends.
Băutura este o parte atât de mare a culturii finlandeze, încât limba s-a adaptat pentru a conține cuvinte care specifică diferite situații de băut cafea. De exemplu, există „saunakahvi”, care este cafeaua de saună; „mitalikahvit”, cafea după câștigarea unei medalii sportive; și „vaalikahvit”, cafea după votul la alegeri.
În Finlanda, este normal să folosești o saună publică complet goală
Când te gândești la Finlanda, saunele sunt poate una dintre primele componente culturale pe care ți le imaginezi. Cu toate acestea, există diferențe între modul în care finlandezii și americanii le folosesc de obicei.
Aurora, o tiktokeriță finlandeză care locuiește în Los Angeles, a explicat într-un videoclip din 2023 că a fost uimită când i-a văzut pe americani folosind o saună în haine și pantofi de gimnastică și cu electronicele după ei. Ea intrase în saună purtând doar un prosop.
Într-un alt TikTok, ea a descris elementele de bază ale culturii saunei finlandeze, inclusiv a fi goală, a folosi frunze de mesteacăn pentru a se exfolia și a fi foarte liniștită.