Țări precum România, Turcia și Serbia au printre cele mai mari creșteri economice prognozate în 2021. Acest climat de optimism este vizibil în tendințele de recrutare și în planurile strategice de angajare ale multor companii din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa, conform Adecco.
Companiile și departamentele de resurse umane sunt mai atente la subiecte precum creșterea inegalității, lipsa competențelor, bunăstarea angajaților și altele.
În acest context, Adecco Group a lansat studiul HR 20.21. Acesta are ca scop identificarea provocărilor și trendurilor din activitatea de HR a țărilor membre Adecco Group, din regiunile: Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, România, Bulgaria, Serbia, Grecia, Turcia, Tunisia și Emiratele Arabe Unite). Studiul a chestionat peste 400 de profesioniști în domeniul resurselor umane, din toate sectoarele economice, care acoperă roluri multiple în cadrul departamentelor de HR. Raportul explorează concluziile chestionarului aplicat, alături de explicații oferite de cei mai experimentați consultanți Adecco.
„Încă de la începutul anului, am sesizat trendurile validate de acest raport. Simultan cu relansarea economiei, piața candidaților din România și din regiune a devenit mult mai competitivă. Nu putem compara contextul actual cu cel din 2019, însă această situație pune presiune pe specialiștii din HR. Colegii noștri care gestionează proiecte de recrutare se confruntă cu un număr din ce în ce mai redus de candidați, așteptări nerealiste cu oferta pieței muncii, discrepanțe între educația formală și nevoile angajatorilor, iar în unele sectoare, tendința de a avea liste scurte de candidați cât mai extinse”, a declarat Florin Godean, Country Head Adecco România.
Specialiștii sunt interesați de atitudinea și valorile candidaților
Raportul arată că specialiștii HR sunt interesați mai întâi de atitudinea și valorile afișate de candidați. Se acordă o atenție specială asupra modului în care candidații afișează valori în timpul interviurilor și a modului în care sunt compatibili cu valorile companiei.
Un recruiter trebuie să intervieveze în medie 5 candidați pentru a ocupa un post deschis. Acest număr variază semnificativ în funcție de sectorul economic, de numărul și de nivelul de experiență al candidaților.
Timpul mediu pentru închiderea unei poziții deschise este de 1 lună. Perioada atribuită procesului de recrutare poate varia în funcție de procedurile companiei, de complexitatea pozițiilor deschise și de pachetul de compensări și beneficii.
Principalul motiv pentru care un angajat își schimbă locul de muncă este lipsa vizibilității asupra carierei și posibilitatea promovării. Această perspectivă contestă percepția că principalul motiv pentru care angajații părăsesc companiile este din cauza relațiilor proaste cu managerii.
Cele mai necesare abilități în poziții dificil de închis sunt inteligența emoțională, rezolvarea complexă a problemelor, gândirea analitică și inovația. Posturile cel mai greu de închis pentru recruteri, unde sunt sesizate aceste lipsuri, provin din IT, sectorul tehnic și financiar.
Adecco România gestionează peste 4.000 de persoane angajate temporar și deservește zilnic peste 700 de clienți. Echipa Adecco numără în România mai mult de 140 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă foarte largă, de la recrutare și selecție, la outsourcing, recrutare în masă, dar și outplacement și training.
Partenerii noștri