Un vârf de… Dafin

Dafinul este un condiment care crește în regiunea meditareeană. Mai este cunoscut și sub numele de laur, pentru că provine din arborele veșnic verde Laurus Nobilis.

Grecii îi spuneau dafinului daphni. O legendă veche spunea că dafinul s-a născut din trupul înmiresmat al nimfei Dafni, în ziua în care fugea de iubirea pe care o stârnise în zeul Apollo.

Acesta își face o coroană din frunzele pomului și o prinde în jurul capului în semn de resemnare al dragostei neîmplinite. De atunci, dafinul a devenit simbolul inspirației.

Cununile făcute din frunzele sfinte erau, pentru poeți și cântăreți, premiul cel mai mare la jocurile Pitice de la Delphi, dedicate lui Apollo.

La romanii, dafinul era un simbol al purității, iar pentru asta frunzele de dafin se ardeau în ritualurile de purificare. Regele roman Augustus, ardea doi pomi de dafin care erau puși la intrarea casei lui, ori de câte ori câștiga un război.

Cel de-al doilea împărat al Romei, Tiberius, purta coroană de laur când era vreme furtunoasă, deoarece se credea că dafinul este imun la loviturile de fulger, oferind protecție.

În învățăturile secrete, dafinul te conduce spre cunoașterea de sine, cu care începe orice vindecare. De aceea înțelepții greci au scris peste tot la Delfi, la intrarea în templul lui Apollo „Cunoaște-te pe tine însuți”.

Astăzi frunza de dafin este un condiment nelipsit din bucatarie.

Dar dacă vrei mai multă armonie și liniște în casă, pune o frunză de dafin în fiecare colț al apartamentului. Iar un talisman de protecție îl poți face din 7 frunze de dafin legate cu fir roșu pe care le atârni la ușa de la intrare.

Două frunze de dafin puse în ceai curăță și întăresc trupul și mintea.

Dacă suferi de insomnie, mirosul frunzelor de dafin are efecte calmante, așa că mai multe frunze puse în pernă îți va aduce un somn liniștit ca de copil.