Iconic. Istoria pantofilor Dr. Märtens

Nu sunt ghete, sunt Doc Märtens!

Glezna rănită a unui medic a fost sursa de inspirație pentru crearea celor mai apreciate ghete din lumea modei.
Klaus Märtens a fost medic în armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În urma unui accident și-a rănit glezna și a constatat că pantofii din echipamentul militar erau incomozi pentru piciorul vătămat. În timpul recuperării s-a gândit la o serie de idei pentru a îmbunătăți încălțămintea. Design-ul noilor pantofi era confecționat din piele moale, cu talpă din cauciuc la care a atașat pernă de aer. Noul model era gândit pentru a oferi mai mult confort și stabilitate picioarelor.
Märtens nu a avut succes în comericializarea pantofilor, însă totul s-a schimbat când s-a reîntâlnit cu un vechi prieten, Herbert Funck. Cei doi au intrat în afaceri în 1947, în Germania, și de aici a început istoria. În această formulă succesul internațional a fost doar la un pas distanță.
În 1959, compania britanică Griggs Group a cumpărat dreptul de a fabrica pantofii doctorului Märtens în Anglia. Familia Griggs a adus o serie de îmbunătățiri modelului, cum ar fi: un toc nou pentru mai mult confort și celebra cusătura galbenă, devenită trademark pentru ghetele Doc. Märtens.
Cel mai recunoscut model este 1460, a cărui producție a început in 1960 și continuă să fie comercializat și astăzi. La început, modelul a făcut parte din echipamentul polițiștilor și al poștașilor, iar în anii ’70 ghetele au fost adoptate în ținutele rockerilor și ale punckerilor.
În anul 2006, pantofii 1460 Dr. Märtens AirWair au fost incluși pe lista creaților iconice ale Marii Britanii, alături de avionul Concorde și autoturismul MINI.