Iconic. Istoria pantalonilor cargo

Nu sunt pantaloni, sunt cargo.

În anii ’90 pantalonii cargo au fost un macro trend, cu o istorie pur utilitară.

Cea mai veche iterație a pantalonului cargo se regăsește în uniforma militară britanică a anilor ’30. Începând cu anii 1940 au fost adoptați și de garderoba militară a Statelor Unite. Modelul original este de culoare kaki, prevăzut cu buzunare laterale, care erau inițial folosite doar în uniformele parașutiștilor, oferindu-le acces ușor la muniție și stațiile radio.

Buzunarele cu burduf, numite cargo, sunt de dimensiuni mari și se extind în volum, oferind spațiul necesar pentru găzduirea diverselor accesorii de dimensiuni mai mari.

Pe scena modei, pantalonii cargo au debutat la mijlocul anilor 1990 și au fost populari până la începutul anilor 2000. Urmărind firul istoriei, au fost inserați mai întâi în ținutele hip-hoper-ilor, ca mai apoi să devină populari în streetweare. Pentru femei, pantalonii cargo sunt prezentați într-o varietate de țesături și culori. De exemplu, în anul 1998, designer-ul american Ralph Lauren a propus pantalonii cargo din mătase. Chiar dacă buzunarele nu mai au întrebuințarea originală, având acum un rol strict decoartiv, ele sunt uneori accesorizate cu benzi ripsate sau patch-uri.

În prezent, buzunarele cargo se regăsesc pe blugi, fuste, pantaloni scurți sau pe cei în stil capri. Și alte articole vestimentare au fost accesorizate cu buzunarele cargo, fiind deseori regăsite pe mânecile cămășilor sau ale jachetelor, poziționate între umăr și cot.

Se spune despre război că este o evadare fricoasă din problemele timpului pașnic, însă modei i-a oferit articole întrebuințate ca armură pentru înfruntarea realității de zi cu zi, cu încredere și curaj.