Femeie, înainte de toate. Nicola Sturgeon

După Brexit, Covid și Partygate, britanicii sunt într-o criză de leadership fără precedent. Atât conservatorii cât și laburiștii duc lipsă de conducători serioși și capabili. Când îi vor găsi, aceștia vor trebui să înfrunte o femeie politică tenace și experimentată: drept-onorabila Nicola Sturgeon, prim-ministru al Scoției. Fiică a unui electrician și a unei infirmiere, s-a născut în 1970. Și-a ales devreme drumul în viață, intrând în Partidul Național Scoțian încă din liceu. Studiile de drept și munca de avocat au pregătit-o pentru dezbaterile politice următoare. Membră a parlamentului Scoției din 1999, și-a consacrat atenția problemelor de educație, sănătate și justiție. Între 2004 și 2007, deși adjunctă a liderului Alex Salmond, conduce de facto partidul. Este ulterior vice-premier, ministru al Sănătății, apoi al Infrastructurii și Dezvoltării Urbane.

După referendumul ratat pentru independență din 2014, devine prima femeie șef al partidului și prima femeie premier. Acesta e doar începutul succeselor: la fiecare alegeri, partidul câștigă locuri, devenind nu doar primul în Scoția, ci și al treilea din Marea Britanie. Pe lângă lupta cu Londra pentru a obține un nou referendum, Nicola Sturgeon ia inițiative îndrăznețe în domeniul energiei, al fiscalității și al sănătății. Când partidului i se pare că se expune prea tare, răspunde: ”dacă nu îmi risc scaunul pentru ceva atât de important, înseamnă că nu am ce căuta pe el!” Doamna Sturgeon e primul premier scoțian care a obținut trei mandate. Este un lider naționalist, dar nu unul populist.

Pentru Marea Britanie, este un politician cu experiența puterii. Pentru europeni, este dovada că UE rămâne un proiect atractiv pentru națiuni. Pentru revista Forbes, e a doua femeie ca putere din Regatul Unit. Evident, după regină. Însă Nicola Sturgeon are doar 51 ani. Luminos sau întunecat, viitorul ei e încă în față. Iar ea e hotărâtă să și-l facă singură.