Femeie, înainte de toate. Franca Viola

Confruntate cu violența masculină, femeile plâng în tăcere. De secole. Zeci de secole. Cele câteva care au îndrăznit să deschidă gura merită să fie amintite. Azi ți-o prezint pe Franca Viola.
Tatăl său, sicilian tradițional, a logodit-o la 15 ani cu un băiat dintr-o familie înstărită. Însă doi ani mai târziu, tânărul se alăturase Mafiei. Tatăl a rupt logodna. A doua zi, un incendiu i-a mistuit via și acareturile. Apoi Franca a fost răpită de 12 bărbați înarmați și violată de fostul logodnic. După câteva zile, a sosit și ”propunerea ce nu poate fi refuzată”: ca să rămână o femeie onorabilă, Franca urma să se mărite cu violatorul. Dar mafioții au primit un răspuns nemaiauzit: ”Niciodată!”
Așa s-au încheiat secole de tradiție siciliană. Delictele zise ”de onoare” erau chiar prevăzute în codul penal italian. Măritișul ar fi șters acuzațiile de răpire și viol. La doar 17 ani, Franca a ales să sfideze mafia, obiceiurile, opinia publică și morala catolică. În fața judecătorilor, a declarat: ”eu nu sunt proprietatea nimănui, sunt o persoană ca și voi.”
Cazul a divizat Italia: unii vedeau în ea o eroină; alții, o nerușinată. Mafioții au primit pedepse grele. Povestea a devenit un film, ”Cea mai frumoasă soție”. Mai târziu, Franca s-a căsătorit cu un băiat ce a sfidat amenințările cu moartea. I-a cerut mâna cu cuvintele: ”mai bine trăiesc câteva zile cu tine decât o viață întreagă fără.” Papa i-a primit în audiență iar președintele Republicii a decorat-o. Scandalul i-a obligat pe parlamentari să modifice legea: violul nu mai e un delict împotriva moralei publice, ci o crimă împotriva persoanei.