- Doctorul Vasile Oșean, despre emoții, sedentarism și afecțiuni în vremea Covid-19: ,,Emoția este promotorul a orice se întâmplă un corpul uman”
- Vasile Oșean: ,,Dacă vrem să fim sănătoși, ar fi bine să ne protejăm de emoțiile duse la extreme”
- Vasile Oșean: ,,Psihologia umană, modul în care psihicul uman lucrează și câștigă experiență este, din păcate, din eșec. De câteva ori dai greș, într-un final reușești și ăla este un succes.”
- Vasile Oșean: ,,Eu cred că, medicina sau orice meserie cu adevărat importată, care să aibă un impact asupra celor din jur, necesită credință!”
Invitat în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, Vasile Oșean, medic în cadrul unei clinici de recuperare medicală – cunoscut drept ,,un magician al vindecării coloanei” – îți spune cum a influențat pandemia și implicit sedentarismul oamenilor în era restricțiilor afecțiunile coloanei.
Și pentru că fiecare Oșean își are oceanul său, invitatul lui Vlad Craioveanu a fost și căpitanul echipei care a reușit să traverseze Oceanul Atlantic într-o barcă cu vâsle, în doar 38 de zile. Sună periculos, așa că stați cu ochii pe ei!
Ce înseamnă pentru Vasile Oșean meseria de doctor și cum vede el relația medic-pacient?
,,În viziunea mea, a fi doctor înseamnă un mod de viață, înseamnă un mod în care nu trebuie să te confunzi cu meseria, ci trebuie să fie viața ta întreagă meserie. Iar meseria de doctor înseamnă să fi alături de omul care este în nevoie, să faci tot ce-ți stă în putință pentru a găsi soluțiile cele mai bune la situațiile în care se află.”
Vasile Oșean: ,,Pentru mine, medicina a însemnat o călătorie personală!”
Invitatul lui Vlad Craioveanu îți spune care este afecțiunea ce necesită cel mai mare timp pentru recuperare. Nu știu dacă te așteptai la un astfel de răspuns, dar Vasile Oșean – medic de recuperare medicală și, de multe ori și de recuperare sufletească – consideră că emoția este motorul a tot ceea ce se întâmplă cu noi și cu corpul nostru. Așadar, mare grijă la trăirile și la emoțiile duse la extremă!
,,Din păcate, este afecțiunea căreia îi dedicăm cel mai puțin timp din viață, și anume emoția. Emoția este promotorul a orice se întâmplă un corpul uman și de cele mai multe ori ne adresăm medicilor cu o anumită patologie care, de fapt, este răspunsul la distanță a unei emoții la un moment dat neînțelese sau nerezolvate sau neacceptată în viața noastră anterioară. (…) Pentru mine, medicina a însemnat o călătorie personală. La începutul carierei de medic vedeam medicina în sensul strict alopat în care corpul uman este format din anumite țesuturi care se pot sau nu defecta fiecare în felul său. Timpul mi-a arătat că între tot ceea ce înseamnă corp fizic și patologie, există o altfel de formă și anume acea vibrație pe care o simte corpul în mod natural. Îi spunem într-un mod simplificat emoție.”
Vasile Oșean, despre accidentările în pandemie: ,,Oamenii sunt foarte inventivi!”
Discutăm cu Vasile despre transformările și schimbările obiceiurilor din perioada pandemiei. Paradoxal, medicul susține că, în vremea Covid-19, s-au înmulțit accidentările și așa cum era de așteptat patologiile de coloană vertebrală.
,,În pandemie am observat că s-au înmulțit cazurile de, inclusiv accidentări, ai fi putut spune că oamenii, fiind obligați să stea mai mult în casă, vor avea mai puține ocazii să se accidenteze. Problema este că, după câteva zile de stat în casă, îți vin idei năstrușnice de a fi din nou într-o formă fizică și este absolt incredibil în ce situații se pot pune oamenii să se accidenteze. (…)
S-au înmulțit și cazurile de patalogii datorate posturii prelungite pentru că ajung să-și facă serviciul acasă, relaxarea tot acasă și eventual, tot timpul pe canapea și pe scaun. Și atunci, da, am putea spune că patologiile de coloană vertebrală sunt mai des întâlnite”, conchide medicul.
Vasile Oșean: ,,Sedentarismul este o problemă serioasă și în special pentru copii”
Invitatul lui Vlad Craioveanu îți spune de ce copiii au fost puternic afectatți de sedentarism în această perioadă, dar și cât de periculos este ca ei să-și găsească cu fiecare zi mai mult refugiul în realitatea virtuală.
Vasile Oșean trage un semnal de alarmă în legătură cu viața virtuală, despre care spune că ,,nu descarcă energia copilului.” Dimpotrivă, consideră medicul, ,,acumulează stres și acumularea asta este pusă în practică prin agresivitate.”
,,Copiii sunt cei care nu mai suportă izolarea și atunci își găsesc refugiu în realitatea virtuală. Foarte mult a crescut incidența copiilor care devin dependenți de tabletă, de jocuri electronice. Viața lor se desfășoară acolo. Pericolul este însă altul. Ei fiind în viața virtuală, în joc sunt super-eroi. Și când transpun în viața reală în momentul în care au ocazia, se întâmplă foate multe accidentări.”
Care au fost pentru medicul Vasile Oșean lecțiile pandemiei? Ce spune despre schimbările cauzate de apariția pandemiei și despre importanța pe care am învățat să o dăm lucrurilor pe care altădată le consideram banale?
,,Schimbarea o ai în fiecare zi. Trebuie să te adaptezi în mod constant nevoilor. Pandemia fără doar și poate te schimbă. Pe mine m-a făcut mai exigent în unele situații și mai îngăditor în altele. Ca să ai acces în clinica în care ne desfășurăm activitatea, treci printr-un fel de triaj care este exigent.
De cele mai multe ori, neplăcut pentru pacienți. În primă fază, sunt foarte supărați de ce se întâmplă acolo. Sunt niște pași care trebuie urmați. Toți sunt supărați că sunt prea luați cu protocolul exigent. Însă, după ce intră și observă că și alții au trecut prin respectivul protocol, îi vezi pe loc cum se relaxează. Asta duce la ceea ce numesc eu responsabilitate.”
Vasile Oșean: ,,E dreptul fiecăruia să creadă în ce vrea!”
Cu siguranță, Vasile Oșean este un altfel de medic. Dincolo de profesionalismul de la care nu face niciodată rabat, știe să fie mereu cu zâmbetul pe buze, dar și cu o glumă bună la purtător. Ce spune medicul despre relația dintre credință și medicină? Cu alte cuvinte, se poate face medicină fără credință?
,,La modul în care am ajuns eu acum de a vedea viața în general, consider că nu. Și dacă nu ai credință într-o forță divină, măcar să crezi în ceea ce faci tu. Și tot credință e! (…) E dreptul fiecăruia să creadă în ce vrea sau nu! Dar eu cred că, în medicină sau în orice meserie cu adevărat importată, care să aibă un impact asupra celor din jur, necesită credință!”
Partenerii noștri