Deficitul de somn este problema generației noastre. O treime dintre oameni au această problemă, arată studiile făcute de Centrul pentru Controlul și prevenirea Bolilor din America.
Nu mai e nevoie să-ți spun cum se manifestă: dormi cel mult șapte ore pe noapte, ești stresat, iei necontrolat în greutate, ai probleme de concentrare.
Mai e și cazul în care, deși dormi destule ore, tot nu te trezești odihnit. Sunt șapte tipuri de odihnă care ți-ar putea crește productivitatea.
Știi deja că odihna fizică este primul tip de odihnă de care avem nevoie, aceasta poate fi pasivă sau activă. Cu toții avem cantitatea de bază de somn care ne face să ne simțim reîmprospătați aceasta este odihna fizică pasivă. Statistic, se recomandă undeva între șase și opt ore.
Odihna fizică activă este diferită. Aceasta poate fi atunci când faci yoga, îți întinzi corpul, te plimbi sau faci un masaj. Odihna mintală este un alt pas. Suntem antrenați pentru multitasking, dar creierul nostru are nevoie uneori de odihnă. Ca să ne odihnim mintal specialiștii ne îndeamnă să încercăm să ne focusăm pe un singur cuvânt gen “familie” atunci când suntem acasă și să nu lăsăm mintea să fugă la lista de taskuri.
Odiha senzorială este un alt pas spre o odihnă completă. Cum faci acest lucru? În primul rând prin a sta mai puțin timp la calculator, pe telefon sau la TV. Un alt lucru pe care îl poți controla este zgomotul inutil. Anulează unele notificări de pe telefon sau închide televizorul atunci când nu îl urmărești. Așa poți să ai parte de odihna senzorială în viața ta.
Un al patrulea tip de odihnă este odihna creativă. Aceasta este pentru oricine trebuie să rezolve probleme și să găsească soluții, nu doar pentru oamenii creativi. Poți să ai parte de odihna creativă atunci când îți iei un moment să apreciezi frumusețea, fie că e vorba de frumusețe naturală, cum ar fi munții sau oceanul, sau frumusețe creativă, cum ar fi lucrările de artă, muzica sau teatrul.
Cu toții avem nevoie de odihna emoțională și socială. Pentru odihna emoțională e de ajuns să păstrezi un zâmbet pe față chiar și atunci când nu ești fericit sau să ai pe cineva cu care să poți fi tu cu adevărat, iar odihna socială are loc atunci când ești în preajma oamenilor care nu au nevoie de nimic de la tine.
Dar ca să fii odihnit complet, trebuie să nu uiți de odihna spirituală. Ca să ai parte de odihnă spirituală, caută acele locuri în care simți că ești binecuvântat și ajuți alți oameni, în care nu este vorba doar despre tine.
Partenerii noștri