Râsul poate fi cel mai bun medicament pentru o viață sănătoasă. Au studiat efectele comediei asupra sănătății câțiva cercetători din Australia împreună cu un comediant și fizioterapeut scoțian.
Aceștia au ajuns la concluzia că subiectele dificile sau tabu sunt mai ușor de abordat, de gestionat și de acceptat prin umor. Toni Grecu spune că România se hrănește cu umor.
Toni Grecu: „Hazul de necaz întotdeauna a fost la mare cinste la români și este în continuare. Ne-a scos din multe belele. Cel puțin în perioadele grele ale istoriei. În perioada comunistă, de pildă, sau în criză sau în pandemie. Umorul este o măsură a sănătății mintale a unui colectiv, a unei comunități, a unui neam”
Analiza a cuprins 13 studii din ultimii 10 ani. Umorul a fost folosit pentru a comunica mesaje serioase care acoperă o paletă largă de subiecte precum sănătatea mintală, cancerul de sân, cancerul de piele și consumul excesiv de alcool. Alex Cazacu este comediant și spune că umorul ne apără de rele.
Alex Cazacu, comediant: „Umorul mereu a fost folosit ca o metodă de a trece peste impas. Să fii comediant și să faci oamenii să râdă mi se pare una dintre cele mai grele meserii. Sunt anumiți oameni care vin cu problemele lor la stand-up și vin la modul -Ia, acum hai, fă-mă să râd, pentru că am nevoie să râd-.”
Oamenii de știință cred că studiul este un prim pas încurajator spre implementarea mai largă a mesajelor bazate pe umor în sănătatea publică și nu numai.
Partenerii noștri