- Spălarea regulată a mâinilor a devenit o a doua normalitate în timpul pandemiei, dar mânerele robinetelor sunt un loc cheie unde germenii persistă.
- Suporturile pentru periuțe de dinți, adesea greu de curățat, sunt de obicei plasate în apropierea toaletelor, ceea ce le face foarte sensibile la bacterii.
- Aparatul de cafea este un loc privilegiat pentru dezvoltarea bacteriilor, a mucegaiului.
Au fost dezvăluite cele mai murdare obiecte din casă, unde germenii se înmulțesc fără ca noi să ne dăm seama. Potrivit unui studiu realizat de compania Vypr, specializată în cunoașterea consumatorilor, deși majoritatea britanicilor își curăță locuințele în mod regulat, 22% dintre ei au declarat că nu și-au curățat bucătăria de o lună sau mai mult, iar 17% au spus că același lucru s-a întâmplat și cu toaleta, scrie The Independent.
Dar de unde să începi atunci când înălbitorul nu a mai văzut lumina zilei de câteva săptămâni, iar dezinfectantul tău stă degeaba? „Împărțiți sarcina de curățenie pe camere, abordați fiecare dintre ele metodic și pentru o perioadă de timp stabilită”, recomandă Laura Harnett, fondatoarea Seep eco cleaning tools. „Apoi, răsplătește-te, ia o pauză și fă o altă treabă altă dată.
Mânerele de robinet
Spălarea regulată a mâinilor a devenit o a doua normalitate în timpul pandemiei, dar mânerele robinetelor sunt un loc cheie unde germenii persistă. Acestea sunt deschise cu degetele murdare, închise cu cele curate, iar germenii sunt din nou captați.
„Nu este nevoie să folosiți substanțe chimice dure pentru a opri răspândirea germenilor”, spune Harnett. „Oțetul alb este un produs uimitor care este ieftin, antibacterian și perfect pentru curățarea tuturor suprafețelor, inclusiv a robinetelor. Pur și simplu ștergeți oțetul alb curat cu o cârpă moale și acesta va eradica toți germenii. Finalizați prin frecarea unei jumătăți de lămâie peste robinete, deoarece aduce un luciu fantastic pe crom.”
Telecomanda televizorului
„Chiar dacă sunteți cel mai meticulos om de curățenie, s-ar putea să ignorați unele zone pe care le considerați curate”, sugerează O’Hare. „Telecomanda este una dintre acestea”.
Ea spune că curățarea și dezinfectarea sunt ușoare: „Folosiți șervețele dezinfectante pe suprafața telecomenzii cel puțin o dată pe săptămână.”
Suportul pentru periuța de dinți
„Suporturile pentru periuțe de dinți, adesea greu de curățat, sunt de obicei plasate în apropierea toaletelor, ceea ce le face foarte sensibile la bacterii din cauza pulverizării resturilor fecale atunci când se trage apa la toaletă”, subliniază Zara O’Hare, expert în casă de la Land of Rugs.
„Depozitați periuțele de dinți într-o cupă mobilă, ușor de curățat. Înmuiați-o în apă caldă cu puțin înălbitor timp de 30 de minute, apoi clătiți-o și înmuiați-o în apă curată timp de încă 30 de minute pentru a elimina reziduurile de înălbitor.” Alternativ, ea spune că puteți folosi o ceașcă care poate fi spălată în mașina de spălat vase.
Aparatul de cafea
„Având în vedere întunericul și umezeala, nu este surprinzător că aparatul de cafea este un loc privilegiat pentru dezvoltarea bacteriilor, a mucegaiului”, avertizează O’Hare.
„Curățați-o adăugând până la patru cești de oțet nediluat în rezervor, lăsând-o să stea timp de 30 de minute și trecând-o prin aparat. Urmați cu două-trei cicluri de apă proaspătă până când mirosul de oțet dispare.” Ea spune că puteți face acest lucru la fiecare 40-80 de cicluri de preparare a berii, sau cel puțin o dată pe lună.
Tastatura
Este un fenomen comun, bem și mâncăm la tastatură, fie că scriem, facem apeluri video sau căutăm pe internet, ceea ce poate duce la apariția picăturilor de salivă pe taste.
Aproape jumătate dintre cei intervievați (45%) își curăță tastaturile mai puțin de o dată pe lună, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai rele locuri din casă în care bacteriile și gândacii să zăbovească.
Partenerii noștri