- Agenția Europeană a Medicamentului a evaluat și avizat vaccinul Johnson&Johnson pentru persoanele de peste 18 ani
- Avantajul vaccinului Johnson&Johnson este administrarea într-o singură doză.
- Vaccinul Johnson&Johnson este dezvoltat pe un vector viral.
Agenția Europeană a Medicamentului a avizat vaccinul
Agenția Europeană a Medicamentului recomandă autorizarea condiționată pentru vaccinul Johnson & Johnson în Uniunea Europeană pentru persoanele de peste 18 ani.
EMA a concluzionat că serul îndeplineșste criteriile de eficacitate, siguranță și calitate. Vaccinul Johnson & Johnson, dezvoltat de companie Janssen, este al patrulea vaccin recomandat în Uniunea Europeană pentru prevenția infecției cu Covid-19.
„Autoritățile din Uniunea Europeană vor avea o nouă opțiune de a combate pandemia și de a proteja viața și sănătatea cetețenilor”, a spus directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, Emer Cooke.
Testele clinice au avut loc în SUA, Africa de Sud și țări din America Latină, pe un eșantion de peste 44.000 de oameni. Jumătate dintre aceștia au primit o doză reală, iar cealaltă jumătate o doză placebo. Rezultatele au arătat că serul are o eficiență de 67%.
„E un lucru foarte bune, avem nevoie de o capacitate de producție cât mai mare. Este o variantă clasică, cu o singură adminsitrare și cu o eficacitate de peste 90%, adică foarte bună. Puține reacții adverse, din datele pe care le avem la nivel de studii. Ne așteptăm ca lucrurile să meargă bine și să-l avem cât mai curând într-un număr cât mai mare de doze”, a spus medicul Adrian Marinescu.
Cum funcționează vaccinul?
„Este o variantă asemănătoare cu cel produs de AstraZeneca/Oxford. Ce însemană clasic? Că vorbim despre un răspuns imun cu obținere de anticorpi la fel ca la ARN-ul mesager, doar că de data aceasta e vorba de un virus și nu de metoda mai nouă ARN mesager. (…) Anticorpii netrualizanți sunt cei care ne protejează în momentul în care venim în contact cu agresorul, adică cu virusul”, a spus medicul Adrian Marinescu.
„Reacțiile adverse notabile sunt într-un procent extrem de mic.” Adrian Marinescu speră ca România să ajungă până în toamnă la imunizarea colectivă.
Știre inițială
Agenția Europeană a Medicamentului va anunța rezultatele evaluării vaccinului Johnson and Johnson.
Virusologul Simona Ruță îți spune tehnologiile pe care sunt dezvoltate vaccinurile. Uite care e diferența dintre acest vaccin și celelalte aprobate până acum.
Simona Ruță, virusolog: „Un vector viral înseamnă un virus aproape inofensiv pentru om, un virus care provoacă o răceală obișnuită și care este mai departe modificat în laborator în așa fel încât să nu se multiplice dar să poată să aducă în celulă informația genetică necesară codificării unei proteine a coronavirusului. Aceeași proteină care este codificată și de celelalte vaccinuri, proteina Spike.”
Principalul avantaj al vaccinului Johnson and Johnson este administrarea într-o singură doză.
Simona Ruță, virusolog: „Pentru J&J s-a verificat și protecția împotriva spitalizărilor. Ceea ce este criteriul cel mai important după care eficacitatea unui vaccin este judecată pentru că asta ne interesează, ca un vaccin să prevină formele complicate de boală care ajung în spital”.
Deocamdată, cercetările arată o eficacitate mai scăzută atunci când vorbim despre noile tulpini, braziliană și sud-africană. Asta e valabil pentru toate vaccinurile aprobate până acum.
Partenerii noștri