- 60.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer al cervixului în Europa
- În 2008, anul în care a început vaccinarea anti-HPV, 15% dintre tinerele din Anglia erau infectate cu HPV
- În fiecare an, peste 500.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin
Astăzi este Ziua Internațională de Conștientizare privind HPV, un virus care anual îmbolnăvește de cancer de col uterin aproximativ 4.000 de femei în România. Aproape jumătate dintre ele ajung să-și piardă viața.
Vaccinul anti-HPV protejează împotriva mai multor forme de cancer, dar despre care foarte multe persoane nici nu au auzit la noi în țară. Campania de informare din 2007-2008 a eșuat și timp 10 ani vaccinarea a fost oprită.
Despre planul României de combatere a infecției cu HPV a vorbit la Aleph News Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
„Deja avem programe care sunt în derulare. Avem programul de screening Papanicolau de depistare a leziunilor precanceroase sau leziunilor tumorale, care este un plan extrem de bine făcut. Acest program se va suplimenta anul acesta cu un program pe fonduri nerambursabile pentru depistarea ADN-ului HPV”, a spus Andreea Moldovan.
„În al doilea rând, avem un program de imunizare pentru tinerele între 11 și 14 ani cu vaccin împotriva HPV. Și în al treilea rând, ce ne dorim este să suplimentăm partea de informare și comunicare”, a adăugat Andreea Moldovan.
Australia, Canada sau Suedia sunt țări care au implementat un astfel de program și în care numărul de cazuri de cancer de col uterin sau de cancer cu localizare în zona genitală a scăzut foarte mult. Anul trecut s-au administrat 29.000 de doze de vaccin anti-HPV în România. În 2021 România a cumpărat 44.000 de doze.
Ana Măiță, Asociaţia „Mame pentru Mame”: „Le vor face în scurt timp pentru că vreau să-i protejez pe ei şi vreau în acelaşi timp ca ei să poată să-şi protejeze şi partenerele de infecţia cu papilomavirusul uman. Se comandă în farmacie, sunt unele farmacii care îl au pur şi simplu pe stoc şi atunci da, este bine să îţi cumperi toate dozele, să le păstrezi la frigider, să iei legătura cu medicul tău de familie pentru că el le administrează.”
Partenerii noștri