- Autoritățile din Austria au încetat să mai folosească doze din lotul de vaccin AstraZeneca pentru a investiga un deces și o boală.
- Avertismentul a venit după ce o asistentă medicală a murit în urma unor tulburări severe de coagulare după ce a primit vaccinul.
- AstraZeneca a declarat că toate loturile de vaccinuri împotriva coronavirusului sunt supuse unor controale de calitate stricte și riguroase.
Șaptesprezece țări europene au primit doze dintr-un lot de vaccin Oxford/AstraZeneca pe care autoritățile din Austria au încetat să le mai folosească în timp ce investigau un deces și o boală, a declarat pentru Reuters un înalt oficial de sănătate, scrie Reuters.
Avertismentul a venit după ce o asistentă medicală în vârstă de 49 de ani din Zwettl, un oraș din nord-vestul Vienei, a murit în urma unor tulburări severe de coagulare după ce a primit vaccinul. O altă asistentă medicală din Zwettl, care are 35 de ani și a primit o doză din același lot, ABV 5300, a dezvoltat o embolie pulmonară și se recuperează.
Christa Wirthumer-Hoche, șeful organismului austriac de supraveghere a pieței medicamentelor AGES, citat de Reuters:
«Am informat toți colegii europeni din rețeaua europeană întrucât acest lot, care a însumat aproximativ un milion de doze în total, a fost trimis în 17 țări europene.»
Ea nu a identificat țările și nici nu a spus ce măsuri au făcut, dacă este cazul. AstraZeneca a declarat că este în contact cu autoritățile austriece și că va susține pe deplin ancheta.
Comitetul de evaluare a riscurilor la farmacovigilență (PRAC) al Agenției Europene pentru Medicamente, care monitorizează siguranța medicamentelor, a discutat cazul luni, a declarat Wirthumer-Hoche, care conduce și consiliul de administrație al EMA.
AstraZeneca a declarat că toate loturile de vaccinuri împotriva coronavirusului sunt supuse unor controale de calitate stricte și riguroase și că nu au existat „evenimente adverse grave confirmate asociate vaccinului”.
Între timp, se efectuează o autopsie a asistentei, iar Wirthumer-Hoche a spus că se aștepta la rezultate săptămâna viitoare.
Autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene la sfârșitul lunii ianuarie au aprobat produsul, spunând că este eficient și sigur de utilizat, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății la jumătatea lunii februarie a listat-o pentru uz de urgență.
Reacțiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte, iar problemele de coagulare a sângelui nu au fost raportate.
O evaluare a siguranței efectuată de autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a mai mult de 360.000 de persoane care au primit vaccinul AstraZeneca luna trecută a concluzionat că reacțiile adverse sunt în concordanță cu profilul de siguranță descris în studiile clinice.
Partenerii noștri