Unii îl numesc orașul fantomă, pentru că de zeci de ani nu a apărut pe nicio hartă. A fost un loc clandestin, care, la apogeul războiului rece, a ascuns probabil un arsenal mortal de arme nucleare, care puteau distruge orașele mari din Occident, relatează CNN.
Alții îl numesc Cernobîlul polonez. Astăzi, orașul Borne Sulinowo, din regiunea Pomerania de Vest din nordul Poloniei, este o destinație interesantă pentru cei care caută aventuri, care doresc să exploreze o zonă naturală frumoasă și un loc cu un trecut întunecat.
Plecând de la Drawsko Pomorskie, zona împădurită și plină de lacuri, unde anul trecut au venit zeci de mii de militari pentru Defender-Europe 20, după o oră de mers se ajunge la fosta zonă interzisă Borne Sulinowo.
Un oraș înconjurat de mister
În timpul războiului rece, în complexul militar de la Borne Sulinowo au fost staționați aproape 12.000 de soldați sovietici. „După 1945, când sovieticii au preluat locul, complexul devenise parte a planurilor militare ale Pactului de la Varșovia, care includeau exerciții masive, prin care forțe terestre și aeriene se pregăteau pentru o invazie a Occidentului”, spune Wiesław Bartoszek, proprietarul muzeului local din Borne Sulinowo.
Orașul era înconjurat de garduri electrificate și era legat de restul lumii doar printr-o cale ferată. Chiar înainte de sosirea sovieticilor, accesul în oraș fusese în mare parte interzis. Apoi „numai trupele rusești au avut acces în zonă”, spune Bartoszek. „Întreaga zonă a fost exclusă din jurisdicția poloneză. Era, practic, un teritoriu rusesc”.
Înainte de cel de-al doilea război mondial, când regiunea făcea parte din Germania, orașul era cunoscut sub numele de Gross Born și a funcționat ca bază militară și teren de antrenament al trupelor germane. Există chiar și o fotografie în care apare Adolf Hitler, în timpul unei vizite făcute acolo în 1938. De aici a fost lansată, în 1939 invazia nazistă asupra Poloniei, iar ulterior locul a fost folosit pentru adăpostirea prizonierilor de război.
Cea mai mare parte a infrastructurii utilizate ulterior de sovietici a fost construită de nemți: barăci pentru trupe, o cale ferată și un imens complex de spitale militare, astăzi abandonate.
Sub spital se află un tunel misterios, care se întinde de la o cameră folosită pentru disecția corpurilor umane până la calea ferată. Cercetătorii încă nu știu la ce a fost folosit acest tunel.
În prezent, Borne Sulinowo este un cartier rezidențial. După plecarea sovieticilor, cazarmele au fost transformate în apartamente. Calea ferată a fost scoasă și transformată în drum principal. „Oamenii au venit la Borne din alte părți ale Poloniei, fiindcă apartamentele erau foarte ieftine”, spune Bartoszek. Acum locuiesc aici aproximativ 5.000 de oameni.
Unele dintre clădirile funcționale au fost restaurate și renovate de-a lungul anilor. Un spital care s-a păstrat intact din perioada sovietică a fost renovat. O altă clădire în formă de H din centrul orașului este acum cămin de bătrâni și centru de reabilitare pentru pacienții cu scleroză multiplă.
Totuși semnele trecutului sunt încă foarte vizibile. Unele clădiri sunt în paragină și au nevoie de renovare. Doar zidurile de marmură dau mărturie despre gloria de altădată.
Mediul natural este însă încântător, pădurile de pini și stejari, cu lacuri, râuri și iazuri, fiind ideale pentru ciclism și drumeții. Locul este și habitat pentru multe animale sălbatice, cum sunt mistreții, căprioarele și fazanii.
Silozuri cu rachete
Uniunea Sovietică nu a recunoscut că a depozitat rachete nucleare în Polonia, dar arheologii care au cercetat locul au ajuns la alte concluzii. În silozurile uriașe din zonă s-a aflat una dintre cele trei unități de arme nucleare construite în vestul Poloniei.
„Unele dintre silozurile masive în care erau depozitate aceste focoase se găsesc lângă Borne Sulinowo, în satul Brzezńica-Kolonia”, spune Bartoszek. „În perioada comunistă, zona a fost unul dintre cele mai bine păstrate locuri secrete din Europa”. Aceste camere, de aproximativ 70 de metri lungime și 10 metri înălțime, sunt acum îngropate sub un strat gros de pământ și acoperite cu iarbă.
Un alt sit nuclear, Podborsko, la nord de Borne Sulinowo, a fost transformat în muzeu.
Bartoszek spune că rachetele era planificat să fie folosite ca armă tactică, vizând orașe precum Amsterdam și Paris. Focoasele aveau diferite puteri, de la aproximativ 0,5 la 500 de kilotone.
Construcția silozurilor masive pentru rachete a fost finalizată în 1969, costurile fiind suportate integral de guvernul comunist al Republicii Populare Poloneze.
După prăbușirea Uniunii Sovietice și sfârșitul Pactului de la Varșovia, toate hărțile locului au fost distruse.
Amplasarea silozurilor a fost însă descoperită de o echipă de arheologi condusă de Grzegorz Kiarszys, profesor adjunct la Institutul de Istorie și Relații Internaționale din Polonia. Kiarszys s-a bazat pe fotografii desclasificate ale CIA, făcute din satelit și pe datele oferite de radare performante.
Partenerii noștri