- În Timișoara, restaurantele au funcționat în ultimul an, la cel mult 30% din capacitate
- Dan Dinu plătește 9.375 de euro pe lună, chirie către Primărie, deși locația este închisă
- Proprietarii de restaurante reclamă și controalele dese la care sunt supuși
Cu pierderi uriașe, antreprenorii din Timișoara se plâng și de atitudinea autorităților.
Dănuț Trandafir, spre exemplu, administrează trei restaurante. Unul funcționează într-un spațiu închiriat de la Primărie.
„Chiria este 50.000 de lei. Cheltuielile cu salariile, 120.000 de lei. Utilitățile se ridică la suma de 30.000 de lei. Materialele de întreținere, suma aproximativă este de aproximativ 12.000 de lei pe lună. Ajungem la suma de 50 plus 120 sunt 170, 200, 212.000 de lei”, spune Dănuţ Trandafir.
În ultimul an, restaurantul lui Dan a fost mai mult închis. A pus lacătul și a așteptat vremuri mai bune. Tot atunci, Dan a cerut o scutire de la plata chiriei.
„Am scos de la Camera de Comerț Timișoara un certificat de forță majoră. Acest certificat a fost depus către primărie, dar bineînțeles că nimeni nu a avut amabilitatea de a lua în vedere acest certificat. Și până în acest moment, nu am primit niciun răspuns din partea Primăriei Timișoara”, a spus Dan Dinu.
Primarul susține că nu a avut în ce bază să îi acorde scutirea. Timp de 5 luni, a așteptat dovada că restaurantul e închis.
Și nu este singurul caz cu probleme. Andi are un restaurant în Piața Unirii. Face doar livrări la domiciliu. Însă chiar și închis controalele nu îl ocolesc.
„A umblat în zonă la noi Poliția Economică. Nu știu ce vor să verifice dânșii, dar se pare că nu ne lasă chiar dacă suntem închiși”, spune Andi Ţugui.
Partenerii noștri